Istoria atletismului. Cum a apărut atletismul

De: Carmen Ulian / 10.01.2015, 10:00
Istoria atletismului. Cum a apărut atletismul
Se poate ca atletismul să fi apărut odată cu religia, pe când oamenii primitivi idolatrizau zeii și le închidau diverse dansuri specifice.

Dansurile pentru zei ale oamenilor primitivi imitau acțiuni de luptă și vânătoare. Mai târziu, dansurile erau doar pentru plăcerea lor, iar ei făceau totuși o formă de sport.

Egiptenii aveau anumite tipuri de sporturi atletice de 400 de ani în urmă. Dar în forma pe care o cunoaștem astăzi a început cu grecii. Primele Jocuri Olimpice ale grecilor au avut loc în anul 776 î.Hr. Competițiile sportive s-au desfășurat fără întrerupere, din patru în patru ani, până în 393 d.Hr. când împăratul Teodosius le-a interzis.

Astăzi realizăm că activitățile sportive joacă un rol important în viețile noastre. Dar nu le putem compara cuimportanța lor pentru greci. Fiecare băiat se antrena în sărituri, alergare, lupte încă din școală. Se considera că un bărbat trebuie să fie un bun atlet până ajunge la vârsta mijlocie.

Grecii considerau că este ideal să ai o minte sănătoasă într-un trup sănătos, și nu-i admirau pe cei care nu practicau niciun sport. Grecii au mai avut competiții sportive, dar cele mai importante care au rămas și astăzi sunt Jocurile Olimpice. La Olimpiadă puteau participa doar grecii puri descendenți din familii de greci, și se antrenau cu luni înainte de a participa la concurs. La primele competiții au fost concurenți la alergare și sărituri, iar mai poi box, lupte, aruncarea cu discul, cu sulița, cursele cu care.

Atletismul modern apare și se constituie ca sport în Anglia, la mijlocul secolului al XIX-lea, unele exerciții fiind moștenite de la celții care au trăit pe teritoriul Irlandei.