Istoria cântarului. Cine a descoperit cum să cântărească lucrurile

De: Carmen Ulian / 12.01.2015, 10:00
Istoria cântarului. Cine a descoperit cum să cântărească lucrurile
Cine s-a gândit prima dată la ideea că un obiect are greutate sau cât de important este acest lucru aflați în cele ce urmează.

Nu se știe cu exactitate, dar istoria ne arată că egiptenii au fost cei dintâi care s-au gândit la greutate și la cântăritul lucrurilor.

În urmă cu 7.000 de ani, egiptenii descopereau cea mai simplă formă a cântarului. Aceea era balanța. Cântăritul lucurilor se făcea prin balansul a două greutăți puse la capetele unei bări orizontale. Bara centrală era susținută la mijloc de un pivot, iar pe laterale, la distanțe egale, avea două talere suspendate cu sfoară. Când nu era nimic pus pe unul dintre talere, balanța stătea echilibrată. La început era folosită pentru a cântări obiecte mici. Se spune că avea o acuratețe de 99%.

Tot egiptenii au fost cei care au introdus și greutățile pentru cântar pentru a vedea greutatea obiectelor de care aveau nevoie.

Cântarul egiptean a fost îmbunătățit de romani. Balanța avea acum pe una dintre jumătățile brațului central o singură contragreutate ce putea fi deplasată de-a lungul pârghiei, până când își găsea echilibrul. Articolul de cântărit era pus pe brațul mai mic, iar contragreutatea era deplasată până la găsirea echilibrului. Marcajul dintre cele două brațe arăta greutatea. Aceste două lucruri stau la baza cântarului modern.

Între timp cântarul a mai fost îmbunătățit și putem cântări lucruri la care nu ne-am fi gândit că sunt posibile – de exemplu greutatea unui fir de păr.