Istoria desenului. Cine a inventat desenul

De: Carmen Ulian / 12.01.2015, 10:00
Istoria desenului. Cine a inventat desenul
Este o mare diferență între cum erau desenele la începuturi și cum sunt acum. Înițial au fost folosite în perioada Renașterii Italiene. Să le aflăm povestea!

Termenul de desen a fost folosit, inițial, de pictorii Renașterii Italiene. De fapt, ele sunt folosite și astăzi de artiști. Ele se referă la schițele în mărime naturală sub orice fel de artă ce acoperă o suprafață mare. Se fac pe pereți, tavane, geamuri, etc.

Când ziarele și revistele au început să folosească ilustrații pentru știri și opinii editoriale pentru a da dovadă și de umor, acestea au primit numele de desene/caricaturi.

Înaintea ziarelor, caricaturiști feimoși precum Hogarth, Goya, Daumier și Rowlandson realizau o serie de desene pe o anumită temă. Ele prezentau aventurile unui singur personaj. Ei sunt strămoșii desenelor de astăzi.

La sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20 existau un număr mare de reviste specializate pe această temă – Charivari din Paris, Punch din Londra sau Life and Judge din US. Atunci când cei din SUA au început să folosească în paginile ziarelor și revistelor rubrică de desene/caricaturi, revistele de umor și-au pierdut interesul pentru acest subiect prea des folosit.

Prima carte comică a apărut la începutl lui 1900. Richard Outcault – artistul care a creat Buster Brown, publica benzi desenate cu personajul său care a devenit extrem de popular. Copiii doreau să poarte haine ca ale lui Buster Brown.

După Buster Browb a apărut Bringing Up Father, în 1912, care a fost tradus în 27 de limbi diferite și publicat în 71 de țări.