Istoria hârtiei. Cine a inventat hârtia

De: Carmen Ulian / 22.01.2015, 18:00
Istoria hârtiei. Cine a inventat hârtia
Omul a creat instrumentele de scris înainte să aibă la îndemnă hârtia. Chinezii au fost primii care au încercat să inventeze hârtia.

Hârtia pe care o avem astăzi este făcută de o mașină. O poți suci în toate părțile fără să se rupă imediat. Ea conține multe fibre, prinse între ele. Acestea sunt mici particule de celuloză.

Omul nu a avut hârtia pe când avea și instrumentele de scris. În Egiptul Antic, în urmă cu 4.000 de ani, s-a încercat inventarea papirusului de scris. Semințele de papirus au fost decojite și aplatizate bine, puse apoi grupate și presate și lăsate la uscat. După uscare se obținea hârtia de papirus pe care se putea scria.

papirus

Dar nu asta era hârtia mult așteptată. Ea a fost inventată în China prin anul 105, de către un bărbat pe nume Ts’ai Lun. El a găsit o metodă de a face hârtie din interiorul coajei fibroase de dud. Le punea în apă pentru a se separa fibrele, apoi revărsa mixtura pe o tavă cu fundul subțire făcut din fâșii din bambus. Apa se evapora, iar ceea ce rămânea pe tavă se lăsa la uscat.

Demnitarul chinez Tsai Lun a inventat hârtia în varianta ei mai modernă, materialele de bază fiind cânepa, țesătura și bumbacul amestecate cu apă, transformată în pastă și întinsă pe o foaie.

Comercianții chinezi au împrăștiat apoi prin lume hârtia și secretul ei de producție. În timp, ea a fost îmbunătățită, au fost inventate mașinării care să o facă. În 1798, în Franța a fost descoperită mașina care poate să facă continuu coli de hârtie.