Istoria poliției. Când s-a înființat poliția

De: Carmen Ulian / 09.02.2015, 10:09
Istoria poliției. Când s-a înființat poliția
Încă din cele mai vechi timpuri au existat oameni ai legii și ordinii, raportat la vremurile de atunci.

În SUA sunt peste 40.000 de unități diferite, în Franța, Ministerul de Interne are autoritate asupra poliției, iar în România poliția face parte din Ministerul de Interne, și este organizată corespunzător împărțirii administrativ-teritoriale a țării.

Poliția există din cele mai vechi timpuri. Liderul sau conducătorul unui trib sau clan, în vremurile primitive, avea în subordine luptătorii sau războinicii care mențineau liniștea și pacea în teritoriu. Faraonii din Egiptul Antic făceau același lucru – foloseau soldații ca polițiști.

Caesar Augustus a format un fel de poliție specială pentru Roma, care a existat timp de 350 de ani. Aceștia trebuia să asculte și să execute ordinele imperiale.

Undeva între anul 700 d.Hr. și 800 d.Hr., o nouă idee în privința poliției își făcea apariția. În loc să se sculte ordinele șefilor, regilor, etc, care de cele mai multe ori erau împotriva cetățenilor, polițiștii au sucit legea și au început să aibă grijă de popor. Această idee a ajutat la dezvoltarea sistemului de poliție în Anglia, și mai târziu și în alte state. Acest sistem a fost folosit până în anii 1800 când a mai fost dezvoltat și tinerii de peste 16 ani făceau acest serviciu fără plată, a fost reorganizat în mai multe unități, care aveau legătură unele cu celelalte și serveau pentru același scop.