Istoria se repeta?

Apropo.ro / 19.09.2008, 10:06
Istoria se repeta?
Dupa mai bine de trei sferturi de secol, lumea incepe sa se intrebe daca America a invatat ceva din "Marea criza" a anilor '30

Dupa ce cateva banci renumite din SUA au dat faliment in ultimele luni, presa a inceput sa vorbeasca iarasi de crahul din 1929 si de “marea depresiune” din anii ’30, care a ingenuncheat, pur si simplu, America. Pe de alta parte, analistii par a fi convinsi ca americanii nu vor repeta greselile care i-au dus la prabusirea economica si psihica de dupa primul razboi mondial si ca situatia actuala nici nu se compara cu cea de atunci.

Criza a durat ani intregi, si nu numai in America, ci si in Europa. Aici, insa, oamenii trecusera deja de un razboi devastator, astfel ca socul nu a fost, poate, resimtit la fel. Cu adevarat loviti au fost americanii, care fusesera convinsi ca sunt invincibili si ca erau singurii care scapasera cu bine din primul razboi mondial. Nu neaparat falimentele cetatenilor si ale bancilor ori ale fabricilor au fost cele mai socante, cat prabusirea increderii oamenilor de rand in statutul lor de “invincibili”, de popor care nu poate fi ingenuncheat de nimeni si nimic.

Citeste in Clujeanul un documentar care iti prezinta crahul de la Wall Street din 1929.