Istoria sistemului de măsură. Cine a inventat sistemul de măsură

De: Carmen Ulian / 23.01.2015, 19:00
Istoria sistemului de măsură. Cine a inventat sistemul de măsură
Fiecare țară din lume are un tip de sistem de măsură pentru greutate, volum și cantitate.

Aceste tipuri de măsură sunt necesare pentru a se efectua comerțul sau orice altă formă de schimb. Unele dintre aceste sisteme nu coincid în diferite țări.

Majoritatea măsurilor folosite în SUA vin din Anglia și sunt numite sistemul englezesc de măsură. SUA este acum, practic, singura țară din lume care mai folosește acest sistem.

Unitățile de măsură ale acestui sistem vin din timpuri străvechi. Când oamenii din Roma Antică doreau să măsoare o lungime se foloseau de pașii unui om, ca etalon. Lățimea unui deget sau lungimea indexului stau la baza originii inch-ilor.

Pentru a măsura o curte, oamenii se foloseau de lungimea brațului uman. În Roma, lungimea unui pas dublu era folosit pentru distanțe lungi, iar la final a devenit milă. Nu era cel mai exact sistem de măsură, dar nu aveau altceva în schimb.

La un moment dat în Imperiul Roman existau 200 de lungimi diferite pentru picior. Fiecare regiune avea unități proprii de măsurare.

În timpurile moderne este important ca unitățile de măsură să fie aceleași peste tot. Congresul a dat dreptul de a stabili standarde de greutate și măsură, iar în Washington DC, Biroul Standardelor păstrează unitățile de măsură standard. O linie specială este standardul pentru a măsura lungimea – ideea aparține americanului Charles Sanders Pierce. Acuratețea a toate celorlalte unități de măsură poate fi verificată prin comparație cu unitățile standard din Washington.

În Anglia, standarde similare pot fi văzute la Observatorul Greenwich din Londra.

Sistemul internațional de greutăți și măsură, de acum, se numește sistemul metric zecimal. A fost elaborat în Franța, în 1789, și folosit în majoritatea țărilor.