Istoria sticlei. Cum a fost descoperită sticla

De: Carmen Ulian / 23.02.2015, 19:38
Istoria sticlei. Cum a fost descoperită sticla
Sute de ani, sticla a fost considerată a fi un lucru la care să privești. Era apreciată în decorațiuni și obiecte prețioase.

Sute de ani oamenii nu au înțeles cât de valoroasă este sticla. Au realizat că ar putea însemna ceva atunci când și-au dat seama că pot privi prin ea.

Nu se știe cu exactitate când și unde a fost învățat secretul de a face sticla, dar din scrieri se pare că s-a întâmplat acum foarte mulți ani. Principalele ingrediente din care se face sticla sunt nisipul, soda calcinată, sau potasă și oxidul de calciu sau varul, topite la temperaturi ridicate. Din moment ce aceste materiale se regăsesc în multe locuri ale lumii, se poate ca mulți să fi știut cum se face sticla.â

Istoria spune că sticla și-ar avea originea în Egiptul Antic, unde se cunoștea procedeul de fabricare, cum se lucrează cu sticla, cum să o șlefuiască și cum să o taie. Obiecte din sticlă ce datează din anul 7000 î.Hr. au fost găsite în morminte, majoritatea acestora fiind din Siria.

sticla

Alte povestiri susțin că fenicienii sunt cei care ar fi inventat sticla, atunci când un echipaj a acostat vasul la mal, iar când au vrut să gătească nu au găsit nicio piatră care să le susțină oala. Astfel, ei au folosit azotat de potasiu, un component al sodiului, din cargoul vasului. Căldura focului l-a topit, iar în amestec cu nisipul de pe plajă s-au amestcat și a ieșit ceva ce semăna cu sticla lichidă. Poveste adevărată sau nu, cert este că în Siria s-au descoperit urme ale vechilor ateliere de sticlărie. Fenicienii făceau comerț cu sticla și obiectele din sticlă în țările mediteraneene.

Referitor și la egipteni, despre ei s-a scris că făceau singuri sticla de prin anul 1500 î.Hr. Ei amestecau cremene cu nisip pentru a schimba culoarea sticlei. Ei au învățat că, adăugând cobalt în compoziție, cupru, magneziu, etc, pot produce sticlă de diferite culori. Sticla verde este colorată cu oxid de fier, cobaltul produce sticla roșie sau albastră , manganul violetă , cromul galbenă sau verde,plumbul o sticlă galbenă deschis , cărbunele vegetal aceeași culoare. Cuprul poate produce de asemenea o nuanță verzuie, dar culoarea devine roșie închisă dacă sticla este răcită încet și cuprinde un agent reducător. Nchelul dă o culoare violetă în sticlă de potasiu și o culoare brună în cea de sodiu.

După anul 1200 d.Hr., egiptenii au descoperit cum să dea forme sticlei folosind matrițe, nu prin suflare căci acest procedeu nu a fost cunoscut până în Era Creștină. Era o invenție feniciană.

Și Romanii au fost sticlari pricepuți. În Era Creștină, sticla se folosea deja pentru geamuri.