Istoria sutienului în imagini: a împlinit 100 de ani!

De: Marian Andrei / 24.02.2014, 16:30
Deși acest articol de lenjerie intimă ar avea, potrivit specialiștilor, peste 4.500 de ani vechime, istoria lui modernă începe în anul 1914, când americanca Mary Phelps Jacob a brevetat, din dorința de a scăpa de corsetele voluminoase, primul sutien fără spate.

1914 – Potrivit lui Nicole Willis, expertă în sutiene de la Intimacy lingerie, Mary Phelps Jacob a croit primul sutien modern „din două batiste legate cu o panglică”. Phelps a comercializat pentru scurt timp sutienele brevetate de ea sub marca Caresse Crosby, după care a vândut patentul firmei Warner Brothers Corset Co., pentru 1.500 de dolari.

1934  – După cum ilustrează Jane Russel în „The Outlaw”, eliminarea bretelelor a permis femeilor să-și expună umerii. Doi ani mai târziu, Warner a introdus sistemul de standardizare a dimensiunii cupelor, inițial de la A la D, ceea ce a condus la o mai bună gestionare a stocurilor magazinelor și la ușurința alegerii mărimii potrivite, ceea ce a dublat vânzările.

1940 – Frederick Mellinger a dat un nou avânt industriei, inventând sutienul push-up căptușit.

1941 – Magnatul și regizorul de film Howard Hughes a folosit tehnologia folosită în industria aeronautică pentru a proiecta sutienul-glonț. Acesta era însă atât de inconfortabil încât Jane Russel a refuzat să-l poarte la filmările pentru „The Outlaw”. Nu același lucru s-a întâmplat cu bombele sexy ale momentului, cum ar fi Jayne Mansfield (foto), care au profitat de acest model pentru a-și pune în valoare formele.

1949 – Imaginea unei femei parțial dezbrăcate a fost subiectul campaniei de reclame „Am visat că…” comandate de compania producătoare de sutiene Maidenform.

1960 – Apariția lui Janet Leigh doar în sutien și jupă în filmul „Psycho” a fost un alt mare moment de răscruce, atât cinematografică, cât și în industria sutienelor. Inventarea lycrei, material care permitea cupelor să își păstreze forma, a fost cel mai important lucru de la inventarea sutienului.

1968 – Membre ale Partidului pentru Eliberarea Femeilor au protestat împotriva concursului Miss America din Atlantic City, aruncându-și sutienele, trusele de machiaj și pantofii cu toc în „Coșul de gunoi al libertății”.

1977 – Trei femei din Vermont au inventat jogbra-ul. 22 de ani mai târziu, acesta a făcut senzație atunci când jucătoarea de fotbal Brandi Chastain și-a rupt tricoul de pe ea, rămânând doar în jogbra după câștigarea Campionatului Mondial de fotbal Feminin.

1987 – Playtex devine prima companie care „arată” o femeie doar în sutien într-o reclamă comercială.

1990 – Creatorul Jean Paul Gaulier duce la extrem varianta glonț a sutienului cu cel proiectat special pentru Madonna.

1994 – Deși marca Wonderbra fusese patentată în 1935, se simțea nevoia unei relansări iar . campania care a avut-o în prim plan pe Eva Herzigova și-a atins scopul.

2001 – Începutul unui nou mileniu este marcat de „Victoria”s Secret Fashion Show” (la care au participat supermodele ca Gisele Bundchen, Heidi Klum, Tyra Banks și Molly Sims).

2010 – Opinia publică este agitată de Kate Perry și sutienul său cu aruncătoare de frișcă.

2014 – Tehnologia lenjeriei devine tot mai futuristică, PC Magazine prezicând apariția sutienului care monitorizează activitatea de fitness, dar și cu crearea de către Spanx a Booty Bra – sutienul pentru… fese.

Pe lângă acestea, au fost deja create sutiene revoluționare, care pot susține cu un grad maxim de confort busturile generoase ale unor doamne sau chiar sutiene care se desfac automat atunci când senzorul incorporat depistează că femeia s-a îndrăgostit.