Iubire cu gust de afine

De: Mioara Tronaru / 26.05.2008, 00:00
Iubire cu gust de afine
Un obişnuit al Festivalului de film de la Cannes, Wong Kar-Wai, preşedinte al juriului în 2006, a deschis cu ”My Blueberry Nights” competiţia oficială a celei de-a 60-a ediţii a festivalului.

După o ruptură dureroasă, Elizabeth porneşte într-o călătorie de-a lungul Americii lăsînd în urmă o mulţime de amintiri, speranţe şi un prieten nou – un patron de bar sensibil – în încercarea de a-şi vindeca inima rănită. Seară de seară, la bar, Elizabeth se împrieteneşte cu clienţii localului ale căror vise sînt mai mari decît ei: un poliţist dărîmat din cauza despărţirii de soţie, o jucătoare urmărită de ghinion care are nişte afaceri de încheiat… Rătăcită printre aceste destine, femeia se afundă într-un adevărat abis al singurătăţii şi al vidului şi începe să înţeleagă că propria sa călătorie este numai începutul unei explorări profunde a sinelui.

După ce şi-a turnat toate filmele în Asia (în ciuda faptului că o parte din ”Happy Together” se petrece în Argentina), folosind toţi marii actori ai continentului, de la Tony Leung la Maggie Cheung trecînd prin Leslie Cheung, Zhang Ziyi şi Gong Li, Wong Kar-Wai a filmat ”My Blueberry Nights”, primul său film în engleză, în Statele Unite (la New York, în Nevada şi Tennessee) cu un casting 100% anglo-saxon: Norah Jones, Natalie Portman şi David Strathairn sînt americani, iar Jude Law şi Rachel Weisz – britanici. În timpul conferinţei de presă de la Cannes, Wong Kar-Wai a mărturisit principalul său motiv pentru a turna în engleză: ”Am văzut foarte multe filme despre China făcute de regizori străini, iar rezultatul e de multe ori jenant pentru că lucrurile sînt prezentate într-o manieră exotică. Am vrut să fac un film în altă limbă în care să evit această greşeală. Pe platouri, am pus tot timpul întrebări lui Norah, Jude şi întregii echipe. De exemplu, un sărut nu reprezintă acelaşi lucru în cultura chineză. Există o sumedenie de conotaţii subtile. Dar există şi teren comun. Dincolo de graniţele limbii, ne apropie emoţiile”. Pentru rolul principal, Wong Kar-Wai a ales o debutantă… care nu este însă o necunoscută. Născută în 1979 la New York, Norah Jones, fiica marelui muzician indian Ravi Shankar, şi-a făcut o intrare explozivă în industria muzicală în 2003 cu albumul ”Come Away With Me”: peste 20 de milioane de exemplare vîndute şi opt pre­­mii Grammy. Au urmat alte două albume, ”Feels Like Home” (2004) şi ”Not Too Late” (2006), la fel de bine primite. ”My Blueberry Nights” reprezintă prima sa ”întîlnire” cu filmul.
Premiera 30 mai

TO: My Blueberry Nights.
Producţie China-Hong Kong-Franţa, 2007. R: Wong Kar-Wai. Cu: Jude Law, Norah Jones, Natalie Portman, Rachel Weisz, David Strathairn, Chan Marshall.
Distribuit de ProRom, Ro Image 2000