IUBIRE ȘI DEPENDEȚA/CANDY

Apropo.ro / 17.11.2006, 17:48
IUBIRE ȘI DEPENDEȚA/CANDY
Regizorul Neil Armfield a adaptat cel mai bine vândut roman al lui Luke Davis, Candy, la un scenariu de film, realizând o poveste de dragoste contemporana care a prins viața pe marile ecrane. In rolul principal, Abbie Cornish, interpreteaza o tânara actrița a

Regizorul Neil Armfield a adaptat cel mai bine vândut roman al lui Luke Davis, Candy, la un scenariu de film, realizând o poveste de dragoste contemporana care a prins viața pe marile ecrane. In rolul principal, Abbie Cornish, interpreteaza o tânara actrița a carei pofta de viața o aduce în pragul nebuniei. Heat Ledger îmbogațește personajul sau Dan, oferindu-i un suflu blând și optimist. Dan este câteodata poet, pierdut în iubirea sa pentru Candy. În heroina cei doi gasesc o cale de a descoperi senzații și placeri noi.

Dar cu timpul depentența începe sa-i stapâneasca și pierd singurul lucru pe care de fapt il cautau.

Candy deschide ușa unei lumi de vis care va avea înțeles pentru toți cei care au fost orbiți la un moment dat de frumusețea ei

SINOPSIS
Candy (ABBIE CORNISH) este o tânara și frumoasa pictorița, ce descopera împreuna cu iubitul ei DAN (HEAT LEDGER), câteodata poet, ce este dragostea. Iubirea lor este precum Paradisul, Raiul: ii preocupa doar sporirea ei și abandonarea lor totala în placere. Prin intermediul heroinei cei doi se simt liberi. Ei crec ca viitorul lor împreuna este invincibil.

În curând îndragostiți nu mai au nimic de amanetat, moment în care Candy începe sa se prostitueze. Dan nu se opune și fara sa-și dea seama cei doi trec granița și nu mai sunt in Paradis. În timp ce dependeța lor de droguri devine tot mai puternica hotarasc sa iși reînoiasca juramintele de iubire și sa se casatoreasca. Din cauza drogurilor ajung însa sa-și petreacacea cea mai importanta zii din viața lor in aburii extazului și fara sa realizeze prea mult ce se întampla în jurul lor.

Parinții lui Candy ( TONY MARTIN & MONI HAZLEHURST) sunt tulburați și privesc neputincioși cum fiica lor cum aluneca spre o stare de agonie pe care nu o pot defini.

Pe masura ce zilele trec, dependența de droguri precum si dependața unuia fața de celalalt e din ce in ce mai evidenta. Prietenul lor Casper, profesor toxicoman, mentor încapațânat, gazda exuberanta, îi urmarește observându-le declinul . Casper este cel mai rafinat prieten pe care ți l-ai putea imagina dar este dependent de droguri.

Furia lui Candy ca visul nu s-a împlinit intervine si destrama relația celor doi. Ea se prabușește în haos si ajunge intr-un centru de reabilitare. Desparțirea e umilitoare pentru Dan. Deși o iubește mult pe Candy el reușește sa vada totul foarte clar. Întelege ca la fel ca și Candy a primt o a doua șansa.

DESPRE PRODUCTIE
La baza filmului sta romanul australian Candy, scris de Luke Davies. Producatoarea Margaret Fink a citit cartea la scurt timp dupa ce a fost publicata in 1997: Când am citit-o am recunoscut un scenarist și am știut ca vreau sa lucrez cu Luke”.

Margaret Fink, producatoarea filmelor My Brillian Career si Eden Lost, ce i-au adus mari succese, l-a abordat pe romanicier ( Luke Davis) și i-a propus sa realizeze împreuna un alt fel de film. Când Luke Davis a venit cu ideea sa produca o comedie muzicala, Margaret a luat o copie dupa roman și impreuna cu ideea lui Luke le-a prezentat lui Neil Armfield.

Neil si Margaret au colaborat anterior la realizarea parții a treia a miniserialului Eden Lost. Neil a acceptat sa lucreze la realizarea lui Candy.

Din 1999 si pâna in 2005 Luke si Neil s-au ocupat de adaptarea scenariului dar si de alte proiecte. Când Margaret îi prezentase romanul lui Neil acesta suferise deja modificari. Dar Neil s-a implicat atât de mult in adaptarea romanului la un scenariu de film încât a devenit co-scenarist. În timp ce scenariul filmului prinde contur unele elemente din roman se pierd și sunt înlocuite, altele sunt îmbogațite.

Neil povestește: „Nu am luat niciodata droguri dar sunt fascinat de senzațiile pe care acestea le provoaca oamenilor. Sunt de asemenea interesat de liniștea care înconjoara dependența de droguri – care este un subiect taboo în societatea de azi. Am fost preocupat sa creez personajele Doamna si Domnul Wyatt ca doi oameni buni dar care totuși au contribuit la suferința si tulburarea fiicei lor. Am vrut sa sugerez aceasta dinamica fara sa fiu simplist, fara sa spun ca acest gen de parinți sunt vinovați de caracterul copiilor lor. Cred ca interpretarea lui Toni Martin si a lui Noni Hazlehurst transmite dragostea puternica pentru fiica lor dar care a luat naștere si a fost denaturata de condiția lor de oameni de clasa de mijloc, de simțul lor a ceea ce este corect sau aproape corect, de dificultatea lor de a comunica.



Un alt personaj interesant este Casper, profesorul toxicoman interpretat de castigatorul la Oscar GEOFFREY RUSH.

NOTE BIOGRAFICE
Producatorii filmului cautau pentru rolul lui Candy un tanar inger. Luke descrie personajul astfel: „O tulburatoare mixtura intre forța și fragilitate, cu o energie de nestavikit”.

Margaret Fink a remarcat-o pe Abbie Cornish cu mult timp în urma in 1997, în drama în serie Wildside când tânara actrița avea 14 ani. Când a întâlnit-o in 2000 Margaret a fost convinsa ca a gasit actrița potrivita pentru rolul principal. Totuși mai erau si alte aspecte care trebuiau luate în considerare. Abbie era foarte tânara chiar mai tânara decât personajul sau Candy. Între aceea prima întâlnire și audiție care a avut loc în 2004, Abbie a avut o cariera de succes câștigând și câteva premii locale cu filmul Somersault.

Punctul critic pentru Neil a fost sa-i aduca pe Abbie Cornish si Heath Ledger sa dea o proba impreuna. „Mi-am dat seama ca exista o anumita atracție între ei. A fost fantastic. Când am vazut Somersault mi-am dat seama ca Abbie este un mesager al emoțiilor ca are o profunzime sufleteasca pe care camera reușește sa o surprinda foarte bine” spune Neil.

Asteptarile producatorilor au fost raplatite din plin de performanțele lui Abbie in rolul lui Candy. Interpretarea ei a imbogațit povestea oferindu-ne o adevarata poveste de dragoste.

Când Luke a sugerat ca Heath Ledger sa joace rolul lui Dan, Neil a avut unele rețineri. Neil se gândea la nedesavârșirea deplina a personajului. „Dan este un om care se învârte în cerc, orbit fiind de frumusețea lumii” este de asemenea genul de om „dispus sa-și lase iubita sa se prostitueze pentru a face rost de bani ca sa-și alimenteze dependența” afirma Neil.

Geoffrey Rush, pentru care am dezvoltat in mod special personajul Casper, a fost implicat in proiect înca din primele zile. ” A îmbogațit personajul Casper adaugând caracterului acestuia profunzime si tristețe, pastrând în același timp atitudinea de baiat care vrea sa para rau, consumând droguri și petrecându-si viața alaturi de tineri.” spune Luke.

Timp de patru ani Margaret Fink a cautat un partener producator care împreuna cu ea sa finanțeze filmul. Emile Sherman de la Sherman Pictures s-a alaturat echipei.

Heath Ledger – Dan
The Brothers Grimm regizat de Terry Gilliam, Brokeback Mountain regizat de Ang Lee, Cassanova si Lords of Dogtown regizate de Lasse Hallstrom sunt cele mai recente fime in care Heath Ledger a jucat. De asemenea a mai jucat in filme precum: Ten Things I Hate About You, The Patriot, A KnightÂ’s Tale, MonsterÂ’s Ball, Four Feathers si Ned Kelly pentru care a trebuit sa se întoarca în Australia și sa lucreze alaturi de regizorul Gregor Jordan, cel cu care a lucrat si la primul sau film. ” Dan este dependent de droguri. Este un consumator fidel al acestora si poet.El privește consumul de droguri ce pe ceva romantic, poetic. Curiozitate lui Candy fața de droguri se datoreaza lui. Este atrasa de modul in care el aluneca intr-o lume a lui si vrea sa ia si ea parte la aceasta experiența. Heroina îi obliga sa fie împreuna dar îi distruge ca și cuplu. Ei ajung în iad și se întorc”.

Abbie Cornish – Candy
Înca de la 14 ani Abbie Cornish a jucat în drama Wildside cu care a câștigat premiul AFI al tinerilor actori din 1999. Recent Abbie și-a facut debutul pe plan internațional in filmul lui Ridley Scott, A good year. Pentru prestatia din filmul de succes Somersault, Abbie a câstigat premiul AFI ( Institutul de film Australian), IF ( Inside Film), si premiul Criticilor de Film din Australiapentru cea mai buna actrița in 2004.

A mai jucat si in alte filme australiene precum: One Perfect Day and The MonkeyÂ’s Mask. La începutul filmului Candy este o tânara pictorița cxare are toata lumea la picioarele ei. Se îndragosteȘte de Dan si asa incepe povestea.

Geoffrey Rush – Casper
Dupa doua decenii pline de aclamații din partea criticilor datorita performanțelor de pe scena Australiana si de pe ecran, Geoffrey a atras atentia internaționala cu filmul Shine (1996) cu care a câstigat premiul BAFTA si un Oscar pentru cel mai bun actor.

Geoffrey a jucat în Elizabeth, Shakespeare in Love (un alt premiu BAFTA și o nominalizare la Oscar) Quills(cel mai bun actor si o nominalizare la oscar), The Tailor of Panama, The Banger Sisters, Frida, Lantana, Pirates of the Caribbean, Intolerable Cruelty, si rolu principal in role in The Life and Death of Peter Sellers pentru care a primit Globul de aur, premiul SAG și Emmy A interpretat vocea lui Nemo in filmul fe animație Finding Nemo, și a jucat în urmatoarele filme australiene: Lantana, Oscar and Lucinda, Children of the Revolution, Swimming Upstream, Ned Kelly ( premiul Oscar) Harvey. Cele mai recente film sunt in care a jucat sunt Munich și Pirații din Caraibe I si II ale lui Steven Speilberg.

IUBIRE ȘI DEPENDEȚA/CANDY

Distribuție:

HEATH LEDGER
ABBIE CORNISH
GEOFFREY RUSH
TONY MARTIN
NONI HAZLEHURST

Regie: Neil Armfield
Scenariu: Luke Davies and Neil Armfield
Imagine: Garry Phillips
Montaj: Dany Cooper ASE
Costume: Jodie Fried
Muzica: Paul Charlier

Gen: ROMANTIC\\DRAMA
Productie: AUSTRALIA
Durata: 108 min

Distribuit în România de:
New Films Romania
Tags: