Iubita secretă a lui Dickens

Apropo.ro / 01.06.2009, 00:00
Iubita secretă a lui Dickens
În 1857, Charles Dickens, de 45 de ani, a început o relaţie extraconjugală cu actriţa Ellen “Nelly” Ternan, de doar 18 ani, relaţie care avea să dureze pînă la moartea acestuia.

La acel moment, Charles Dickens era cea mai admirată celebritate a timpului său – un idol al celor săraci şi nevoiaşi, un apărător al reformelor sociale, ridicat în slăvi pe băncile Westminster Abbey. Reprezenta cele mai înalte virtuţi victoriene şi, prin opera sa, a creat un univers moral unde binele era recompensat, iar răul pedepsit amarnic. În 1857, era căsătorit de 20 de ani. El şi soţia sa, Catherine, aveau 9 copii şi erau văzuţi ca o familie-model. 

Cînd Dickens s-a îndrăgostit de Nelly, o actriţă săracă şi nu prea talentată, de-o vîrstă cu fiica sa, imaginea sa imaculată a fost ameninţată. Scriitorul a făcut tot posibilul să ţină această relaţie secretă – şi-a ars toată cores­pondenţa, în jurnal scria codat şi îi punea pe prieteni să jure tăcere. A reuşit să îşi ascundă atît de bine po­vestea, încît, în 1939, cînd biografia fiicei sale, Katey Dickens, a menţionat-o, ca şi pe copilul născut din această relaţie, publicul a fost scandalizat şi a numit-o pe Katey “nebună”.  

Dickens a întîlnit-o prima dată pe Nelly cînd a angajat-o pentru o producţie în care era implicat. Peste cîteva săptămîni, a încuiat uşa dormitorului matrimonial şi a început să rescrie povestea căsniciei sale. A acuzat-o pe Catherine că nu-şi iubeşte copiii şi că suferă de probleme mentale. Curînd, aceasta a fost alungată într-o casă din Londra, iar copiii au rămas în grija surorii ei, Georgina.
Amanta sa, Nelly, a fost nevoită să trăiască în umbră. El o întreţinea, închiriindu-i case sub nume false, mai întîi în Anglia, apoi în Franţa. Pentru a-şi şterge urmele, Dickens a început să facă lecturi publice, călătorind astfel peste tot prin ţară. Acestea îl ajutau să-şi ascundă viaţa dublă pe care o purta şi să-şi asigure în continuare statutul de celebritate. Cînd a murit, de atac de cord, pe 9 iunie 1870, la vîrsta de 58 de ani, era deja doborît de efortul acestei vieţi.

După moartea lui, Nelly Ternan, în vîrstă de 31 ani, s-a reinventat ca studentă şi s-a măritat cu un profesor tînăr, George Robinson, reuşind cumva să-l convingă că are doar 18 ani şi ştergînd astfel cu buretele cei 13 ani de relaţie cu Dickens. Niciodată nu le-a dezvăluit soţului sau celor doi copii vîrsta reală.

Documentar – MARŢI, 20.00, Viasat History