Iulia și Mihai Albu: „Nu avem creatori de modă, în România”

Apropo.ro / 12.07.2012, 13:00
Iulia și Mihai Albu:
Iulia Albu a afirmat că nu există creatori de modă în țara noastră, ci doar designeri vestimentari. Soțul ei, Mihai Albu o susține.

Iulia Albu, precum și Mihai Albu, au făcut afirmații ușor șocante la un eveniment moden la care au participat. Ei au ținut să sublinieze, dar și să facă o corectare, între definițiile de creator de modă și designer vestimentar. În opinia Iuliei Albu, un creator de modă impune stiluri vestimentare la nivel internațional, iar soțul îi susține afirmațiile.

„A fi creator de modă înseamnă să impui stiluri vestimentare la nivel internațional, să revoluționezi moda cu ceva, nu doar să lansezi câteva colecții, să ai câteva prezentări internaționale și, gata, te poți numi creator. Creatori sunt Coco Chanel, Valentino și exemplele ar putea continua. Ei au foarte mulți angajați, mulți designeri plătiți, au impus stiluri vestimentare, pe când la noi sunt persoane care au doi angajați și se cred creatori de modă. Se pot numi fără probleme designeri și poți ajunge creator când ai un impact internațional”, a declarat Mihai Albu.

„Nu înțeleg de ce s-ar supăra unii. Nici eu nu mă consider creator de modă, ci designer. Am școala de desen, am magazine, am depășit granițele țării prin colecții, am obținut premii internaționale, dar nu m-am impus prin vânzare, așa cum n-au făcut-o nici alții de la noi. Este o diferență enormă”, a mai adăugat Albu.

Familia Albu este de părere că nici Cătălin Botezatu nu este creator de modă: „Susțin că în România nu există creatori de modă. Singurele care tind spre acest statut, de la cel de designer, sunt Maria Lucia Hohan și Ingrid Vlasov. Nici Botezatu nu mi se pare justificat să fie numit creator atât timp cât nu ajungi să vinzi ca în afară, să impui branduri, să ai magazine în capitalele importante. El poate să fie ce vrea el și ce vreți voi, dar asta e altceva… „.