Iuscenko se opune majorarii taxelor la tranzitul de gaze

Apropo.ro / 22.01.2008, 10:46
Iuscenko se opune majorarii taxelor la tranzitul de gaze
Presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko se opune propunerilor de majorare a tarifelor percepute Rusiei la tranzitul de gaze catre Europa.

Presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko se opune propunerilor de majorare a tarifelor percepute Rusiei la tranzitul de gaze catre Europa, argumentand ca o astfel de masura ar determina cresterea pretului platit de statul ucrainean pentru gazele de import, destinate consumului local.

Astfel, Iuscenko a raspuns apelurilor venite din partea mai multor oficiali guvernamentali, politicieni si reprezentanti ai presei, in sensul majorarii tarifelor percepute Rusiei, transmite Reuters.

El a aratat ca o astfel de decizie ar fi lipsita de logica, in special avand in vedere ca pretul platit Rusiei de statul ucrainean a crescut de la 50 de dolari la mia de metri cubi in 2005 la aproape 180 de dolari in prezent.

Disputele asupra pretului intre autoritatile de la Moscova si tarile vecine, foste membre ale blocului comunist, sunt urmarite indeaproape de catre europeni, care primesc o treime din necesarul de gaze de la statul rus, cea mai mare parte a livrarilor tranzitand Ucraina.