Jake nu vrea blockbuster

Apropo.ro / 06.02.2006, 11:48
Jake nu vrea blockbuster
Relativ necunoscut pâna de curând (cel puțin în zona filmului comercial), Jake Gyllenhaal a izbucnit recent pe ecrane cu doua roluri controversate: în apaticul "Jarhead" și puternic emoționalul "Brokeback Mountain". Punct ochit, punct lovit: "Jarhead" i-a adus nominalizarea

Relativ necunoscut pâna de curând (cel puțin în zona filmului comercial), Jake Gyllenhaal a izbucnit recent pe ecrane cu doua roluri controversate: în apaticul „Jarhead” și puternic emoționalul „Brokeback Mountain”. Punct ochit, punct lovit: „Jarhead” i-a adus nominalizarea la Satelitte Award, iar „Brokeback Mountain” la Oscar.

Amintind (nu doar fizic) de alt rebel talentat, Robert Downey Jr., Jake Gyllenhaal a demonstrat deja o forța și o subtilitate rarisime la vârsta lui. De altfel, Jake și Robert ne vor da prilejul sa constatam daca și cât de mult se înrudesc ca actori în „Zodiac”, al lui David Fincher, la care lucreaza în prezent. Acesta se concentreaza asupra unui criminal în serie care a terorizat San Francisco în anii ’60-’70, dar și asupra ecourilor crimelor lui în presa vremii, iar Jake are rolul lui Robert Graysmith, autorul carții care a inspirat filmul.

Este fiul regizorului Stephen Gyllenhaal și al scenaristei Naomi Foner și are o ascendența exotica pentru o vedeta hollywoodiana: printre stramoșii lui se numara nobili suedezi și evrei-ruși. Maggie Gyllenhaal, tot actrița, i-a fost sora și pe ecran (în „Donnie Darko”, 2001). Jake a avut prilejul sa ia prima lecție de șofat de la Paul Newman, iar nașa lui de botez este Jamie Lee Curtis. Sora lui, Maggie, este cea care i l-a prezentat lui Kirsten Dunst, cu care a avut o intensa relație amoroasa pâna în 2004. Jake era sa devina, de altfel, partenerul lui Kirsten și pe ecran, în „Spider-Man 2”, rolul fiindu-i propus în urma problemelor lui Tobey Maguire din perioada aceea. În 2005, Jake a mai trecut pe lânga rolul unui erou de benzi desenate: a fost unul dintre cei opt finaliști în urma probelor pentru „Batman Begins”.

Însa preferatele lui sunt filmele independente: „Filmele cu încasari mari sunt cele de care pâna la urma nu-și mai amintește nimeni. Nu ma intereseaza așa ceva”. Așa ca și-a ales filme precum „October Sky”, „Donnie Darko”, „The Good Girl” și „Highway”, care i-au adus numeroase premii și i-au dat prilejul sa joace alaturi de Dustin Hoffman, Laura Dern, Holly Hunter, Chris Cooper, John C. Reilly sau Susan Sarandon. În curând îl vom vedea alaturi de Gwyneth Paltrow și Anthony Hopkins, în aclamatul „Proof”. Chiar în comercialul „The Day After Tomorrow”, în care îl interpreta pe fiul lui Dennis Quaid, a reușit sa dea rolului sau accente foarte personale. În „Jarhead”, film dinamitat de unii și laudat de alții, a fost un intelectual pacifist, pe care experiența frontului îl facea sa umple un jurnal cu meditații despre zadarnicia razboiului.

Citește mai multe despre Jake Gyllenhaal numai în

Tags: