Jakob Hausmann. Sfaturile unui bucătar elveţian care iubeşte România

De: Nicoleta Nicolae / 23.02.2012, 14:01
Jakob Hausmann. Sfaturile unui bucătar elveţian care iubeşte România
Jakob Hausmann ne încântă în fiecare dimineaţă cu preparatele sale culinare inedite în emisiunea ”România, zi de zi”, de la TVR 1. Jakob vine cu o reţetă de miel, de-ţi lasă gura apă, dar şi cu o serie de sfaturi utile în bucătărie.

– Cum v-aţi apucat de gătit? Şi cum a devenit pasiunea pentru gătit un job?
Am început să gătesc când aveam 13-14 ani cu părinţii mei acasă. După terminarea liceului am decis să transform talentul meu în profesie şi m-am înscris la şcoala de bucătari, apoi la cursuri de ospătar şi aşa am devenit gastronom.

– Ce gătiţi cel mai des ?
În primul rând, pentru că sunt un bucătar elveţian, păstrez tradiţia acestei bucătarii. A doua mea tendinţă este de a găti sezonal şi de a folosi aceste ingrediente cu sortimente din carne şi peşte.

– Ce nu vă place să faceţi în bucătărie ?
Nu există ceva ce nu mi-ar face plăcere să fac în bucătărie. Gătitul este ca o placă cu mozaic şi, ca să găteşti bine, trebuie să ai răbdare şi să pui piesă cu piesă ca să construieşti acest mozaic.

– Care ar fi cele mai importante două sfaturi în bucătărie pentru cititorii Pro Tv Magazin?

Un sfat important este acela de a folosi sarea drept ultim ingredient în pregătirea unui produs culinar pentru că, atunci când vei găti cu ingrediente de sezon, vei vedea că acestea au deja în componenţa lor săruri minerale şi vei constata la sfârşit, când vei gusta mâncarea, că aceasta are deja un gust bun şi nu mai este nevoie să pui prea multă sare. Un al doilea sfat este acela că, atunci când găteşti pentru familia ta un meniu complet, să păstrezi următorul raport între ingrediente: 60 -70 % din produse să fie legume şi fructe.

Nicoleta Nicolae

Cotlete de miel în crustă de brânză cu roşii

Se prencălzeşte cuptorul la 250 grade. Cotletele de miel se condimentează cu sare şi piper, se rumenesc la foc iute în ulei încins, apoi se introduc la cuptor şi se lasă să se înăbuşe în suc propriu, la 120 grade, până când devin roz în interior.
Se toacă roşiile şi frunzele de busuioc, apoi se amestecă cu brânza rasă.
Cu acest amestec se acoperă cotletele şi se gratinează la cuptor. Se pot servi cu cartofi prăjiţi sau cu legume delicate drept garnitură.

Pe Jakob Hausmann îl vedeţi la România zi de zi, 08.00, luni-vineri, la TVR 1 (program tv).