James Cameron: 10.000 de metri sub mări

De: Mioara Tronaru / 13.05.2012, 06:00
James Cameron: 10.000 de metri sub mări
”Acesta este visul meu de-o viaţă. Cei mai mulţi mă ştiu ca regizor. Dar pasiunea mea este oceanul şi explorarea lui” – declară James Cameron, regizorul care deţine primele două locuri în topul filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

Luna trecută, vizionarul regizor şi explorator a coborât 10.900 de metri în punctul numit Challenger Deep din Groapa Marianelor, Oceanul Pacific, o zonă cu o adâncime mai mare decât înălţimea Muntelui Everent. Coborârea-record a făcut parte din expediţia Deepsea Challenge, o expediţie ştiinţifică efectuată de Cameron, National Geographic şi Rolex în scopul cercetării şi studierii zonelor foarte adânci ale oceanului. Cameron este singurul om care a finalizat scufundarea neînsoţit şi prima persoană din 1960 până în prezent care a atins fundul oceanului într-un submersibil cu echipaj uman. La cei 1,88 cm înălţime ai săi, pentru Cameron a fost o provocare să pătrundă în spaţiul îngust al submerisibilului personalizat, care poate suporta o presiune de 1125 kg-forţă/cm2 (echivalentul presiunii exercitate de trei SUV-uri pe degetul de la piciorul unui om). A trebuit să-şi ţină genunchii îndoiţi mai multe ore, având doar câţiva zeci de centimetri spaţiu de manevră pentru braţ, esenţial în operarea vehiculului. Camere special create din interiorul submersibilului high-tech vor permite privitorilor să trăiască experienţa călătoriei din punctul de vedere al lui Cameron, din spaţiul îngust al vehiculului. „James Cameron: 10.000 de metri sub mări” include cel mai detaliat interviu de până acum al regizorului despre remarcabila călătorie. Realizat pe baza a mai bine de două ore de relatări personale despre proiect, documentarul dezvăluie toate amănuntele expediţiei, de la cei peste şapte ani de dezvoltare şi planificare până la momentul efectiv în care Cameron a atins fundul oceanului. Acest proiect a reprezentat totodată prima expediţie a regizorului în calitate de explorator rezident National Geographic.
Deşi iubeşte oceanul, următorul proiect al lui James Cameron va fi cucerirea spaţiului: împreună cu Google şi alţi oameni de afaceri americani, regizorul îşi propune să extragă metale preţioase de pe asteroizii din jurul Terrei, ceva între „Aliens” şi „Avatar”…

Documentarul „James Cameron: 10.000 de metri sub mări” se difuzează duminică, la 22.00, la National Geographic

Mioara Tronaru