James Cameron a explorat singur Groapa Marianelor

Apropo.ro / 26.03.2012, 14:30
Regizorul James Cameron, cunoscut pentru producțiile "Titanic" și "Avatar", a devenit primul om care a explorat singur Groapa Marianelor, la bordul unui minisubmarin.

După o coborăre de 70 de minute, James Cameron a atins adâncimea de 10.898 metri (cel mai adânc punct de pe Terra), la bordul unui minisubmarin australian (Deepsea Challenger) al cărui design a fost creat de Cameron, petrecând aproximativ 6 ore acolo.

Țelul său a fost de a deveni prima persoană care să atingă cel mai adânc punct al Planetei (solo), după ce în 1960 submarinul marinei SUA, Trieste, a coborât pentru câteva minute în Groapa Marianelor cu un echipaj de două persoane.

Odată ce a atins adâncimea maximă, James Cameron a postat pe Twitter : „Tocmai ce am ajuns în cel mai adânc punct al oceanului. Atingerea fundului oceanului nu s-a simțit niciodată atât de bine. De abia aștept să împărtășesc cu voi ceea ce văd!”.

Datorită adâncimii sale extreme, Groapa Marianelor este învăluită perpetuu, iar temperatura apei este de doar câteva grade peste îngheț, conform membrilor echipei lui James Cameron, iar presiunea apei este de 1.000 de ori mai mare decât cea de la suprafața mării.

James Cameron este un explorator profesionist, având deja 72 de scufundări la activ, dintre care 12 au fost realizate pentru documentarea filmului Titanic.

Expediția acestuia va fi prezentată într-un documentar 3D, care va fi difuzat în sălile de cinema și pe postul de televiziune Național Geographic, servind și ca bază ăentru o serie întreagă de programe educative.