Jamie Foxx în pielea lui Ray Charles

Apropo.ro / 08.02.2005, 17:58
Jamie Foxx în pielea lui Ray Charles
La Hollywood, biografiile sunt de obicei reverențioase, pentru ca producatorii spun: "Lasați defectele de-o parte, tipul asta trebuie prezentat într-o lumina favorabila, altfel de ce l-am fi ales?". Ei bine, "Ray" va da prilejul sa vedeți toate laturile bune


La Hollywood, biografiile sunt de obicei reverențioase, pentru ca producatorii spun: „Lasați defectele de-o parte, tipul asta trebuie prezentat într-o lumina favorabila, altfel de ce l-am fi ales?”. Ei bine, „Ray” va da prilejul sa vedeți toate laturile bune și rele ale lui Ray Charles. Filmul are deja 6 nominalizari la Oscar: pentru cel mai bun film, regie, cel mai bun actor în rol principal, sunet, montaj și costume.

„I Can’t Stop Loving You…”

Ray Charles a orbit la 7 ani, la doi ani de la accidentul fatal al fratelui sau, care s-a înecat în cada sub ochii lui. Se pare ca trauma a avut un mare rol în declanșarea bolii (și chiar în dependența de droguri de mai târziu).

Mama lui, Aretha, o femeie foarte hotarâta și ambițioasa, l-a facut însa sa se comporte ca și cum n-ar fi fost un tip orb și de culoare într-o lume în care prejudecațile rasiale erau înca foarte dure.

La fel de clar sunt aratate pe ecran și aventurile extraconjugale ale lui Charles. Însa Ray nu era genul „barbatul unei singure femei”. Pâna la urma, nevasta și multele lui amante l-au înțeles și l-au iertat. Dintre acestea, preferatele lui erau Ann Fisher, cântareața de blues, și Margie Hendricks, care facea parte din grupul lui de backing vocals. În timpul turneelor, Margie îi spunea: „Când plecam la drum, eu sunt, de fapt, doamna Ray Charles”.

Jools Holland, prieten apropiat și discipol al lui Ray Charles, care l-a descoperit la 12 ani și l-a urmarit de-a lungul carierei, a fost foarte impresionat de film. El povestește ca prima piesa pe care a învațat-o la pian (ca și Ray, ca și Mark Knopfler, de la „Dire Straits”) este „Texas Boogie”. Holland spune ca pe Ray Charles nu-l interesau nici moda muzicala a momentului, nici felul în care îl percepe lumea, nici ce se va întampla saptamâna asta sau saptamâna viitoare. „Singurul lucru pe care-l știa era doar ce vrea sa auda, iar asta se vede foarte bine în film”.

Cum a ajuns totul pe ecran

Regizorul Taylor Hackford a pregatit acest film timp de 15 ani, apelând, firește, la Ray Charles însuși, care a murit cu puțina vreme înaintea lansarii lui pe ecrane. Acesta l-a instruit pe Jamie Foxx, punându-l sa cânte cu el la pian (Jamie a învațat sa cânte la pian la 3 ani, la insistențele bunicii lui, și a studiat pianul clasic la Colegiul Julliard).

„Eram cu nervii întinși la maximum înainte sa soseasca Ray. Însa, când a aparut, m-am simțit de parca eram fiul lui. Când am început sa cântam, mi-a zis: . Apoi a început sa se miște și sa danseze cum n-aș fi crezut vreodata. Pur și simplu nu credeam ca se pricepe la toate chestiile alea. Iar când am luat o nota falsa, mi-a spus: . Nu s-a suparat, a vrut doar sa știe motivul. Dupa care a zis: „.

O alta etapa a fost intrarea în pielea unui nevazator. Lentilele de contact purtate de Jamie îi obturau cu totul vederea, așa ca el era practic orb, la fel ca Ray.

Aflați povestea întreaga numai din

Tags: