Jamie Oliver, impresionat de slănina afumată și pălinca de Sălaj

De: Carmen Ulian / 31.12.2014, 10:30
Jamie Oliver, impresionat de slănina afumată și pălinca de Sălaj
Jamie Oliver a gustat din preparatele tradiționale românești după ce a degustat câteva la un târg de profil organizat la Londra.

Mircea Groza a mers la Londra la un târg culinar pentru a promova preparatele românești. Aici l-a întâlnit și pe Jamie Oliver care a degustat din preparatele românești, printre care slănina afumată și pălinca de Sălaj.

Acesta a fost de-a dreptul impresionat de delicioasele produse românești și a dorit să afle mai multe despre tehnica de preparare.

”€œM-am întâlnit personal, am vorbit și a gustat unele din produsele noastre. Sunt afumături de țară: silvoita de la Meseseni, care a avut un succes teribil, o silvoita bine făcută; turtă de silvoița de la Hîdă, pâine de la Hoghiz, județul Brașov, slănina n-a lipsit, dar și brandul Sălajului, o palincă deosebită, veche, de 18 ani, și mi-a promis că o să ne întâlnim. Nu puteau lipsi nici prăjiturile de casă făcute, e adevărat, cu rețetă cum trebuie făcută, nu cu margarină, nu cu puddinguri și cu tot felul de chestii; prăjituri tradiționale, haioase, inclusiv foile cu miere de albină, un cozonac mai special căruia îi spune a€œgaluște de aur”, în sensul că aluatul clasic de cozonac se face așa: globulețe mici, găluști cât un ou, se tăvălesc prin nucă și se aruncă în formă așa, cât compun formă întreagă și, la coacere, ele se umflă și sunt foarte marmorate, încât se rup bucățelele, coc separat și sunt unite numai cu compoziția aia de zahăr cu nucă”, a declarat Mircea Groza pentru Radio România Actualități.

Salajanul Mircea Groza l-a întâlnit pe Jamie Oliver în toamnă, la un târg din Italia și de atunci au rămas amici și se întâlnesc la târgurile gastonomice din Europa.