Japonezii încurajeaza purtarea kimono-ului

Apropo.ro / 09.03.2005, 14:45
Japonezii încurajeaza purtarea kimono-ului
Autoritațile din Kyoto vor oferi acces gratuit la transportul în comun și muzeele din oraș tuturor persoanelor îmbarcate în kimono, pentru a încuraja portul acestei ținute tradiționale japoneze, transmite AFP. "Timp de 11 zile, începînd de vineri, vom oferi


Autoritațile din Kyoto vor oferi acces gratuit la transportul în comun și muzeele din oraș tuturor persoanelor îmbarcate în kimono, pentru a încuraja portul acestei ținute tradiționale japoneze, transmite AFP.

„Timp de 11 zile, începînd de vineri, vom oferi gratuit bilete pentru metrou, autobuze și accesul în 20 de obiective turistice oricarei persoane care poarta kimono”, a declarat Ami Tsujii, funcționara însarcinata cu promovarea tradițiilor.

Inițiativa nu-i exclude nici pe turiști, care pot închiria kimono-uri și primi ajutor sa le îmbrace, lucru destul de complicat, pentru 3.000 de yeni pe zi (21 euro), a precizat aceasta.

Pe lînga muzee, portul unui kimono asigura accesul în Turnul din Kyoto, care domina orașul, și castelul Nijo, veche reședința a shogunilor.

Kyoto, unde se afla în jur de o suta de temple și sanctuare, a fost capitala Japoniei din secolul al VIII-lea pîna în secolul al XVII-lea și este unul dintre puținele locuri unde înca mai pot fi vazute pe strada femei în kimono.

Orașul este și unul dintre principalele centre ale industriei textile și este specializat în confecționarea de astfel de ținute. Frumoase, dar scumpe și incomode, kimono-urile sînt purtate în prezent mai mult de sarbatori.

În mod paradoxal, Japonia a înregistrat din 1999 o creștere a vînzarilor de kimono-uri, potrivit agenției de presa Kyodo. Aceasta explica fenomenul prin dorința femeilor de a se diferenția prin portul unei ținute lipsite de banalitatea hainelor occidentale.

Mediafax