Japonia a ucis, anul acesta, 251 de balene în Antarctica

Apropo.ro / 09.04.2014, 10:30
Japonia a ucis, anul acesta, 251 de balene în Antarctica
Japonia a anunțat că a ucis 251 de balene în cursul campaniei sale anuale de "pescuit științific", în Antarctica. Această campanie a fost ultima, în urma interdicției impuse recent de către Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga.

Obligată de CIJ, cea mai înaltă instanță judiciară a ONU, Japonia a anunțat la 3 aprilie că va renunța, pentru prima dată după 27 de ani, la viitoarea sa campanie de vânătoare de balene în Antarctica, care ar fi urmat să aibă loc iarna viitoare, timp de două-trei luni.

„Însă, preconizăm să continuăm programul de cercetare în alt loc, conform planului”, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Agenției  japoneze pentru Pescuit.

Australia a chemat Japonia în fața Curții, în 2010, argumentând că Japonia deturnează un moratoriu al Comisiei internaționale pentru balene (CBI), datând din 1986, și care autorizează vânătoarea de balene exclusiv în copuri științifice. CIJ a apreciat că Japonia ascunde o activitate comercială în spatele unui program de cercetare științifică.

Japonia avea în obiectiv uciderea a aproximativ 935 de balene în perioada 3 ianuarie-13 martie.