Japonia ia măsuri drastice împotriva pirateriei online

De: Dragos Tanase / 22.06.2012, 13:00
Japonia ia măsuri drastice împotriva pirateriei online
Parlamentul Japoniei a trecut o măsură legislativă care va clasa descărcarea și copierea materialelor fără drepturi de autor drept acțiuni criminale și care va impune atât amenzi usturătoare cât și pedepse cu închisoarea.

O revizuire a legii copyright-ului din Japonia a fost revizuită pentru a impune pedepse celor care descarcă ilegal muzică sau filme.

Modificarea legii, care a trecut miercuri prin Parlament, va putea impune amenzi de până la 25.000 de dolari și până la 2 ani de închisoare celor prinși că încalcă legea.

Presa a reacționat dur la această măsura, publicația Yomiuri Shimbun publicând un articol al cărui titlu a fost „Până și un click este o crimă, acum?”.

În timp ce serviciile de streaming live precum Hulu sau iTunes sunt extrem de populare în Japonia, vânzările de CD-uri și DVD-uri încă sunt la un nivel mulțumitor, iar printre cei care s-au bucurat foarte mult de această modificare la legea copyright-ului se află și grupul The Recording Industry of Japan.

Cei din urmă au publicat recent un studiu conform căruia a rezultat că în 2010 aproximativ 4,36 miliarde de fișiere au fost descărcate ilegal în Japonia, aproximativ de 10 ori mai mult decât cele 440 de milioane de fișiere care au fost plătite înainte de descărcare. Studiu a demonstrat că site-urile dedicate download-ului de materiale video sunt mult mai populare decât software-urile peer-to-peer, care sunt mult mai greu de urmărit.