Japonia va creste mai repede decat SUA

Apropo.ro / 19.05.2002, 19:59
Japonia va creste mai repede decat SUA
Rata anualizata de crestere a economiei nipone ar putea fi superioara celei inregistrate de Statele Unite in primele trei luni ale anului, au apreciat o serie de economisti, estimand la 8-9% majorarea Produsului Intern Brut al Japoniei in primul trimestru, comparativ cu avansul de 5,8%

Rata anualizata de crestere a economiei nipone ar putea fi superioara celei inregistrate de Statele Unite in primele trei luni ale anului, au apreciat o serie de economisti, estimand la 8-9% majorarea Produsului Intern Brut al Japoniei in primul trimestru, comparativ cu avansul de 5,8% inregistrat de economia americana.

Aceasta ascensiune, care intervine dupa trei trimestre de declin al economiei japoneze, a fost posibila ca urmare a intensificarii exporturilor catre Statele Unite si Asia. Datele finale privind evolutia PIB al Japoniei in primele trei luni vor fi anuntate pe data de 7 iunie. Pe de alta parte, analistii avertizeaza ca este posibil ca acest ritm rapid de redresare sa nu fie sustinut in perioada urmatoare.

„Este vorba doar de un trimestru. Intrebarea este ce se va intampla dupa aceea”, a declarat Mamoru Yamazaki, economist la Barclays Capital. Analistul a preconizat la 2% rata de crestere trimestriala si la 8% rata anualizata.

„Nu cred ca aceasta crestere este sustenabila si este posibil sa ne confruntam cu o recesiune”, a mai spus Yamazaki, anticipand un declin al economiei japoneze in urmatoarele doua trimestre, precum si pe ansamblul anului fiscal care se va incheia in luna martie a anului 2003.

Un alt analist al institutului Tsubasa Research, Yasuaki Kudamatsu, a aratat ca progresul inregistrat in primele trei luni ale anului are la baza, in cea mai mare parte, evolutia consemnata de exporturi. „Este foarte probabil ca ritmul de redresare a economiei americane sa fi incetinit in perioada aprilie-iunie, ceea ce inseamna ca exporturile Japoniei nu vor mai cunoaste acelasi avans”, a avertizat Kudamatsu.
Sursa: Mediafax

Tags: