Jefuitorii de epave

Apropo.ro / 12.05.2008, 00:00
Jefuitorii de epave
Oriunde există epave, acolo sînt şi hoţii de corăbii. Autorul Bella Bathurst călătoreşte de-a lungul coastei britanice în căutarea misterioasei istorii a piraţilor ţărmurilor, în încercarea de a stabili dacă aceştia sînt doar personaje de poveste ori există cu adevărat.

Cînd, în ianuarie 2007, nava de transport MSC Napoli a tras la ţărmul coastei Devon din cauza vremii rele, 103 dintre containerele pe care le avea la bord au căzut în apă. Cele mai multe au ajuns pe ţărmul Branscombe, acesta fiind unul dintre cele mai mari naufragii ale ultimilor ani. În timp ce doi poliţişti stăteau de pază la intrarea pe plajă, localnicii s-au folosit de cărările secrete ce coborau de pe stînci şi de tufişuri pentru a ajunge la pradă. Cel mai mare “premiu” a fost un motor de motocicletă BMW ajuns la ţărm în perfectă stare – avea destinaţia Africa de Sud şi valora 5000 de lire sterline. Un container plin de biblii a fost dezmembrat, cărţile sfinte fiind folosite pentru foc, în timp ce multe alte obiecte au fost furate.

Bella studiază şi alte poveşti din Anglia – ale celor care au lăsat cu bună ştiinţă victime ale naufragiilor să se înece, ale jefuitorilor care au ars navele colectorilor de taxe, poveşti despre degete retezate pentru a lua inelele şi despre urechi smulse pentru a fura cerceii victimelor. Există legende despre lumini de avertizare false ori semnale sonore înşelătoare, despre golfuri, coline ori salvări inexistente, chiar şi despre fîşii de coastă aranjate mai meticulos decît un decor de teatru. O imagine a insularilor rapaci este realizată în scrieri ale unor autori proeminenţi, precum Robert Louis Stevenson, Daniel Defoe, Walter Scott sau Daphne du Maurier.

Documentar
sîmbătă, 17.00, Viasat History