Jill Price, femeia cu memoria perfecta

Apropo.ro / 05.12.2011, 16:00
Jill Price, femeia cu memoria perfecta
Jill Price din California, SUA are o memorie perfecta. Ea nu poate uita nimic din ce i se intampla in fiecare zi.

Jill Price, 43 de ani, uimeste cu memoria ei incredibila. Isi aminteste fiecare lucru, fiecare detaliu din viata ei, cu ani exacti, luna sau ora.

Jill nu face eforturi speciale pentru acest lucru, desi seamana cu un supererou. Ea iti poate spune cu precizie tot ce i s-a intamplat, de la varsta de 12 ani si pana in prezent.

Isi aminteste orice, chiar si emisiune se difuza la acel moment la televizor, orice lucru. Nu trebuie decat sa o intrebi de o zi anume, iar ea si-o aminteste ca si cum ar trai-o chiar atunci cand sta cu tine de vorba.

In urma cu cativa ani a luat legatura cu o echipa de doctori de la Universitatea din California – Irvine si a incercat sa gaseasca o explicatie pentru starea ei. Medicii de acolo au supus-o unor teste, la care ei au ramas uimiti vazand ca ea se corecteaza singura la greselile pe care le facuse initial.

In consecinta, Jill nu se poate desparti de trecut, desi unori este indicat. „Memoria mi-a condus viata. Ma gandesc la trecut mereu si este ca un film fara final. Acum, in timp ce stau de vorba cu tine, ma gandesc si la ce mi s-a intamplat in decembrie 1982, era o zi de vineri”, declara Jill intr-un interviu.

Creierul este dezvoltat normal, spun expertii dupa ce l-au scanat, desi nu dau mai multe detalii. Creierul lui Jill se aseamana cu cel al persoanelor ce sufera de disfunctii obsesive-compulsive. Ea si-a notat fiecare lucru pe care l-a trait, l-a vazut sau care i s-a intamplat. Are numeroase file de jurnal scrise, casete inregistrate, etc. Este intr-o permanenta legatura cu trecutul – memorie autobiografica.

Expertii au denumit „boala” ei „hyperthymestic syndrome” ceea ce inseamna memorie exceptionala, si spera ca intr-o zi vor fi capabili sa o inteleaga mai bine si cum stocheaza creierul toate informatiile.