Jimi Hendrix: Ultimele 24 de ore

Apropo.ro / 05.05.2008, 00:00
Jimi Hendrix: Ultimele 24 de ore
Se spune că albumul de debut al lui Jimi Hendrix este cel mai bun din toate timpurile. Din momentul lansării, în toamna lui 1966, poate cel mai talentat chitarist al lumii a cunoscut o ascensiune uluitoare, devenind în scurt timp, datorită turneelor din Europa şi SUA, o legendă vie.

A fost un geniu pe scenă, iar spectacolele sale şi talentul în arta chitarei au declanşat o revoluţie în muzică şi modă. Cunoscut de apropiaţi ca fiind un ins timid, retras, un muzician frămîntat ce se îndoia de talentul său, Hendrix a întruchipat perfect stilul de viaţă al anilor ‘60 – sex, drugs & rock’n’roll. Iubea viaţa de star şi se bucura total de beneficiile popularităţii sale.

Moartea sa, la doar 27 de ani, nu a făcut decît să-i mărească faima, neputînd fi explicată şi rămînînd învăluită în mister chiar şi azi. Cea mai cunoscută variantă este cea oferită de iubita de atunci a cîntăreţului, Monika Dannemann. Din declaraţiile acesteia reiese că, după ce a stat pînă tîrziu la o petrecere, Hendrix a fost adus în apartamentul ei din Samarkand Hotel, a luat nouă somnifere şi, la scurt timp, s-a înecat în propria vomă. Dannemann susţinea că iubitul ei era încă în viaţă cînd a fost urcat în ambulanţă, în timp ce rapoartele poliţiei specificau că, atunci cînd medicul a ajuns, Hendrix murise de ceva timp şi nimeni altcineva nu mai era în casă. Din cauza unor versuri scrise de Hendrix şi găsite în apartament, unii s-au grăbit să anunţe că acesta s-a sinucis. Documentarul explorează motivele pentru care moartea lui Jimi a fost bîntuită de zvonuri, bîrfe şi informaţii false. Pentru prima oară, împrejurările care au condus la tragicul sfîrşit pot fi examinate cu ajutorul unor noi dovezi, care pot redeschide cercetările privitoare la o moarte prevăzută de mulţi. Telespectatorii trebuie să decidă singuri ce s-a întîmplat pe 18 septembrie 1970, într-un mic hotel din cartierul londonez Notting Hill.

Documentar
vineri, 23.00, Viasat History