Jocurile ajuta procesul de invatare

Apropo.ro / 19.01.2005, 13:17
Jocurile ajuta procesul de invatare
Jocurile in care utilizatorii trebuie sa controleze personaje si societati virtuale ar putea avea rol educational, afirma un studiu. Un cercetator din SUA afirma ca jocuri precum The Sims ar putea ajuta in invatarea limbilor straine. Ravi Purushotma considera ca lumea din jocul The Sims

Jocurile in care utilizatorii trebuie sa controleze personaje si societati virtuale ar putea avea rol educational, afirma un studiu.

Un cercetator din SUA afirma ca jocuri precum The Sims ar putea ajuta in invatarea limbilor straine. Ravi Purushotma considera ca lumea din jocul The Sims ar putea ajuta mai eficient insusirea vovabularului si gramaticii, decat metodele traditionale.

Este mic numarul parintilor sau profesorilor care nu se ingrijoreaza de utilizarea jocurilor video de catre copii. Insa personalul din invatamant precum si profesorii de limbi ar trebui sa adopte jocurile.

Partea dificila in insusirea unei limbi este folosirea cuvintelor in diferite contexte si construirea exacta a propozitiilor. Lectiile plictisitoare de gramatica care nu pot fi intelese in totalitate de catre copii au ingreunat invatarea limbilor straine.

Prin contrast, folosind un joc, studentii nici nu constientizeaza ca invata. Asta deoarece jocul Sims nu se bazeaza doar pe cuvinte pentru a oferi informatii jucatorului. De multe ori actiunile si deciziile personajelor dezvaluie ce se intampla cu adevarat.

Cercetatorul Purushotma considera ca nu este primul care sugereaza folosirea jocurilor in procesul de invatamant, dar crede ca potentialul oferit nu a fost folosit pana acum.

O persoana simulata, cu activitati zilnice intr-o lume virtuala, explicand actiunile in limbi straine, ar putea fi un ajutor imens in invatamant.

Folosirea in trecut a jocului Civilisation III pentru a preda istorie, s-a dovedit a fi o metoda foarte eficienta pentru elevi de a intelege ca o problema din societate nu poate fi rezolvata doar printr-o singura schimbare.

Ideile cercetatorului Purushotma au aparut si in jurnalul „Language Learning and Technology”.

Sursa: www.bbc.co.uk, preluat de SmartNews.