John McLaughlin concerteaza la Bucuresti, pe 15 mai

Apropo.ro / 22.01.2008, 11:29
John McLaughlin concerteaza la Bucuresti, pe 15 mai
Chitaristul John McLaughlin va sustine un concert la Bucuresti, pe 15 mai, evenimentul fiind inclus in turneul european al artistului.

Chitaristul John McLaughlin va sustine un concert la Bucuresti, pe 15 mai, evenimentul fiind inclus in turneul european al artistului.

John McLaughlin este un chitarist britanic de jazz fusion. El s-a facut remarcat in anii ’60, in formatiile de jazz-fusion ale lui Miles Davis. McLaughlin este privit de multi ca fiind unul dintre cei mai talentati chitaristi, din punct de vedere tehnic, al tuturor timpurilor, reusind sa stapaneasca o foarte larga gama de stiluri si genuri.

A inceput sa cante la chitara cand avea 11 ani, fiind initial inspirat de muzica blues si swing. McLaughlin a lucrat cu Alexis Korner, Graham Bond, Ginger Baker in anii ’60 si a interpretat free jazz cu Gunter Hampel. Primul sau album, "Extrapolation" (1969), a devenit "un clasic".

In 1969, McLaughlin s-a mutat la New York pentru a canta alaturi de Lifetime, a lui Tony Williams, si a aparut pe doua albume Miles Davis – "In a Silent Way" si "Bitches Brew". In 1971, McLaughlin a pus bazele Mahavishnu Orchestra, o formatie rock cunoscuta pentru improvizatiile sale sofisticate de jazz. Trupa s-a despartit in 1973.

McLaughlin, care a inregistrat un album alaturi de Carlos Santana, a format o noua Mahavishnu Orchestra in 1974, care insa nu s-a bucurat de acelasi succes. McLaughlin a continuat sa oscileze intre chitara electrica si acustica, conducand trupa One Truth Band si cantand in trio alaturi de Al DiMeola si Paco De Lucia.

In 2007, McLaughlin a parasit Universal Records si a semnat cu o mica casa de discuri independenta, Abstract Logix, care lucreaza in special cu jazz, progressive rock si trupe de world music. De asemenea, el a inceput o serie de turnee cu un nou cvartet de jazz fusion, intitulat The 4th Dimension.