Johnny Raducanu a murit

De: MediafaxFoto, Tanase Dragos - Marian / 19.09.2011, 11:49
Johnny Raducanu a murit
Cel mai cunoscut cantaret de jazz din Romania, Johnny Raducanu, a murit astazi, la varsta de 79 de ani.

Anuntul a fost facut de Ion Caramitru, directorul Teatrului National din București (TNB), care a spus ca fostul coleg de scena „era foarte bolnav”, fara sa ofere alte detalii.

Astazi, in jurul orei 10.00, a fost solicitat un echipaj medical la locuinta din Capitala a lui Johnny Raducanu. Echipajul SMURD a constatat ca acesta suferise un stop cardio-respirator si a inceput manevrele de resuscitare, insa fara rezultat, la ora 11.00 fiind declarat decesul. Maestrul suferea de diabet si suportase si o operatie pe cord deschis, in urma cu patru ani.

Johnny Raducanu si Ion Caramitru au fost colegi de scena in spectacolul de poezie si muzica „Dialoguri si fantezii in jazz”, sustinut in ultimii ani la TNB.

Pe numele sau real Raducanu Cretu, artistul s-a nascut pe 1 decembrie 1931, intr-o familie de rromi cu traditii muzicale de peste 300 de ani.

Inca de la varsta 19 ani, s-a remarcat ca un bun interpret de muzica jazz, la contrabas, facand studii muzicale la Iasi si Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti (clasa contrabas, 1953-1956).

Johnny Raducanu a fost, este si va ramane un veteran al muzicii jazz din Romania, el fiind un bun un contrabasist, pianist, compozitor, aranjor si conducator de formatie.