Jon Favreau, povestea celui mai tare job din lume

De: Marian Andrei / 16.01.2013, 18:00
Jon Favreau, povestea celui mai tare job din lume
Cu siguranță că dacă esti născut în Romania, șansele să ajungi astronaut la NASA sunt extrem de mici. Dar dacă te-ai născut în Statele Unite și ai și talent, ajungi să-i scrii discursurile celui mai puternic om de pe planetă.

Un tânăr cu părul scurt și blugi ușor tociți stă de câteva ore la o masă din Starbucks. Tastează foarte concentrat la laptopul său și are lângă el o cafea și o cutie de energizant. Nimic nu îi distrage atenția, nici măcar fetele de la masa alăturată, care șușotesc și îl privesc interesate. Îl văd mereu aici, însă nu au descoperit care este misterul său. Se zvonește că ar fi mâna dreaptă a lui Obama.

Jon Favreau, în vârstă de 29 de ani, despre care unii ar spune că seamănă cu Justin Timberlake, este numit „cititorul de gânduri” al președintelui american. A scris aproape toate discursurile lui Barack Obama și poate fi văzut în staff-ul de la Casa Albă la toate evenimentele importante, urmărind ritmul și topica frazelor cuceritoare.

Obama și Favreau au format o echipă de succes chiar din 2005, atunci când actualul președinte făcea parte din Senat. De atunci s-au mișcat pe același ritm, colaborând cu încredere reciprocă, ceea ce vor face și pentru alegerile din 2012. În 2007, „Favs”, așa cum îi este prescurtat numele în team-building-urile din Casa Albă, a lucrat la speech-urile din campania prezidențială, fiind responsabil de structura lor sau de celebrul slogan „Yes We Can”. În 2009, a lăsat în dulapul de acasă tricourile sale lejere pentru sacourile serioase și a devenit în mod oficial șeful echipei ce îi făurește discursuri celui de-al 44-lea președinte.

Cei doi s-au cunoscut în 2004, atunci când la repetiția unui discurs înainte de Convenția Democrată Națională, tănărul de 23 de ani a îndrăznit să îi facă o observație viitorului președinte, pentru folosirea unei topice incorecte. În 2006, colegii săi deja îi spuneau: „Tipule, ce scrii tu acum va sta atârnat pe pereții din sufrageriile americanilor!”.

Citește mai mult despre Jon Favreau și jobul lui, pe GQ.ro.