Jucatoarea de tenis Venus Williams sufera de o boala autoimuna

Apropo.ro / 02.09.2011, 11:06
Jucatoarea de tenis Venus Williams sufera de o boala autoimuna
Venus Williams a fost recent diagnosticata cu sindromul Sjogren, o boala autoimuna, care ii afecteaza tonusul si energia, care provoaca stari de oboseala si dureri ale articulatiilor.

Jucatoarea americana de tenis Venus Williams, calificata in turul doi la US Open, a anuntat ca se retrage din competitie din cauza unei boli autoimune, care i-a fost depistata recent.

„Imi pare extrem de rau ca trebuie sa ma retrag din U.S. Open. Am fost recent diagnosticata cu sindromul Sjogren, o boala autoimuna, care imi afecteaza tonusul si energia, care provoaca stari de oboseala si dureri ale articulatiilor. Nu am cum sa merg mai departe, dar ma bucur ca in sfarsit mi-a fost stabilit un diagnostic si ca pot sa ma tratez si sa revin pe teren”, a spus Venus Williams, potrivit Yahoo Sports.

Venus Williams

Sindromul Sjogren este o afectiune a sistemului imunitar care afecteaza intregul organism. Maladia cronica autoimuna este caracterizata printr-o inflamatie cronica a glandelor salivare si lacrimale, provocand uscaciune oculara si bucala si disfunctii ale rinichilor, plamanilor, ficatului, pancreasului si sistemului nervos central, ale sistemului gastrointestinal sau ale vaselor sangvine.

Potrivit datelor Fundatiei Sindromului Sjogren din SUA, patru milioane de americani sufera de aceasta afectiune, dintre care 90% sunt femei.

Sindromul Sjogren nu poate fi vindecat insa are tratamente simptomatice, care pot ameliora semnificativ calitatea vietii pacientului. Persoanele care au fost diagnosticate cu aceasta maladie trebuie sa se relaxeze, sa foloseasca lacrimi artificiale, dropsuri speciale care stimuleaza secretia de saliva, sa evite expunerile la fum si la vant puternic.