Jucatorii echipei Sportul au fost la FRF

Apropo.ro / 25.07.2006, 09:14
Jucatorii echipei Sportul au fost la FRF
Toți jucatorii echipei Sportul Studențesc, însoțiți de unii dintre membrii staffului tehnic, au mers, miercuri, la Casa Fotbalului, pentru a primi lamuriri de la conducerea FRF în privința situației gruparii din Regie, care nu a primit licența

Toți jucatorii echipei Sportul Studențesc, însoțiți de unii dintre membrii staffului tehnic, au mers, miercuri, la Casa Fotbalului, pentru a primi lamuriri de la conducerea FRF în privința situației gruparii din Regie, care nu a primit licența pentru sezonul 2006/2007 al Ligii I.

Jucatorii de la Sportul au ajuns la Casa Fotbalului și au fost invitați la o discuție de catre directorul general al FRF, Ionuț Lupescu, și directorul de relații internaționale, Florin Prunea, care este totodata și directorul coordonator al Sistemului național de licențiere.

Jucatorii au refuzat inițial, spunând ca nu pot intra deoarece nu îi lasa patronul Vasile Șiman, dupa ce acesta a fost evacuat marți din sediul FRF. Dupa o discuție telefonica a jucatorilor cu Șiman, aceștia au primit permisiunea de a intra în Casa Fotbalului, însa numai în prezența avocatului gruparii din Regie, Gabriel Turcu.

La ieșirea din sediul FRF, mijlocașul Costin Lazar a declarat ca Sportul este la mâna UEFA.

„S-ar mai putea rezolva, s-ar putea amâna etapa, ar exista soluții, numai bunavoința sa fie. Este o trecere de la extaz la agonie, suntem ca niște infractori, așa ne simțim. Deocamdata nu ma gândesc la plecare, aștept verdictul. Nici prin cap nu-mi trecea ca ni se poate întâmpla așa ceva, eram pregatit sa facem o figura și mai frumoasa decât în campionatul trecut”, a spus Lazar.

Costin Lazar a spus ca o decizie negativa ar afecta viitorul tuturor jucatorilor de la club, de la copii și juniori pâna la seniori.

Atacantul Ionuț Mazilu a afirmat ca Sportul este deocamdata în prima liga. „Daca federalii vor dori sa ne ajute, și au spus ca vor face tot ce este posibil din punct de vedere legal, va fi bine. Depindem puțin de UEFA, dar și de cum se interpreteaza tot ce trimite acest for. Noi, jucatorii, n-am greșit, singura noastra greșeala este ca n-am terminat mai sus în clasament”, a comentat jucatorul Sportului.

Mazilu a afirmat ca echipa Sportul nu merita sa treaca prin așa ceva. „Probabil mulți jucatori vor pleca, indiferent de decizie, dar Sportul va face fața și merita sa ramâna în prima liga. Cred ca se va rezolva favorabil. Și daca nu retrogradeaza Sportul, se poate sa plec. Nu cred ca este bine pentru fotbalul românesc sa retrogradezi o echipa care a terminat pe locul patru și sa aduci una care a retrogradat”, a subliniat el.

Atacantul Dacian Varga a menționat ca antrenorul echipei de tineret a României, Emil Sandoi, i-a comunicat ca se va baza pe jucatorii de la Sportul, chiar daca echipa va juca în eșalonul secund. „Ar fi urât ca în loc de Rapid sa jucam cu Giurgiu, în Liga II. Totul depinde de UEFA. Speram ca dreptatea sa fie de partea noastra. Eventualele plecari de la Sportul depind de Vasile Șiman. Nu mi-am imaginat ca putem trece prin așa ceva, sa fim la un pas de retrogradare”, a spus Varga.

Avocatul clubului Sportul, Gabriel Turcu, a declarat ca a existat un exemplu similar în Italia. „FRF așteapta un raspuns de la UEFA și e clar ca nimic nu este imposibil. Nu s-a luat înca nicio masura definitiva, au avut aceasta prudența sa decida amânarea oricarei decizii privind retrogradarea pâna la judecarea definitiva a cererii de returnare a licenței. Momentan, Sportul nu este retrogradata, lucru confirmat în decizia Comitetului Executiv”, a spus el.

Turcu a adaugat ca Sportul poate începe sezonul fara licența, pe care sa și-o redobândeasca în timpul sezonului competițional.

„Daca pe parcursul sezonului nu-și va redobândi licența, va fi retrogradata. Se ia foarte în serios aceasta procedura, care a fost aplicata unei echipe din Italia”, a comentat avocatul clubului Sportul.

FRF a solicitat UEFA sa precizeze în scris daca exista o procedura de returnare a licenței gruparii Sportul Studențesc, deoarece în manualul de licențiere nu este prevazut acest aspect, a declarat, miercuri, într-o conferința de presa, directorul general al FRF, Ionuț Lupescu.

„Le-am explicat și jucatorilor Sportului ce s-a întâmplat. Am vorbit telefonic cu cei de la UEFA, așteptam astazi sau mâine un raspuns scris vizavi de procedura de returnare a licenței, lucru cerut luni de Sportul. Din punctul nostru de vedere, procedura de licențiere s-a terminat, dar așteptam sa vedem raspunsul. Ca sa fii membru al LPF, trebuie sa ai licența”, a spus Lupescu.

Directorul coordonator al Sistemului național de licențiere, Florin Prunea, a afirmat ca a existat un caz similar în Italia.

„A fost un caz cu Empoli, daca nu ma înșel, dar la noi procedurile sunt foarte clare. Trebuie sa raspundem Sportului la cererea de returnare a licenței. În manualul de licențiere nu este prevazuta nicio procedura legata de aceasta situație și pentru a nu mai zice nimeni ca eu personal am ceva cu Sportul, sau cu domnul Șiman, am înștințat UEFA despre situația creata”, a subliniat Prunea.

Florin Prunea a menționat ca în cazul în care UEFA spune ca exista o procedura de returnare a licenței, FRF este obligata sa convoace comisiile de licențiere, pentru a relua procedura. „Sincer, aș dori sa se întâmple acest lucru. Daca va fi cazul, vom convoca comisiile în regim de urgența, și cea de fond, și cea de apel, într-o singura zi”, a comentat oficialul FRF.

Comisia de Apel a Sistemului Național de Licențiere a decis, vineri, retragerea licenței clubului Sportul Studențesc, din cauza datoriilor înregistrate la bugetul statului pe anul 2005.

Conform directorului de licențiere, Viorel Duru, gruparea din Regie are datorii la bugetul statului în valoare de 1,26 milioane RON. Patronul clubului Sportului Studențesc, Vasile Șiman, a facut luni o cerere de returnare a licenței la FRF, iar marți a anunțat ca a platit toate datoriile.

(Eugen Gheorghe; [email protected]) Președintele clubului FC Național, Constantin Iacov, a calificat drept corecta decizia de neacordare a licenței gruparii Sportul Studențesc pentru sezonul 2006/2007 al Ligii I, din cauza neplații datoriilor la bugetul de stat.

„Din punctul meu de vedere, federația a procedat corect. Îmi pare rau pentru Sportul, dar proprietarul clubului trebuie sa înțeleaga ca trebuie sa aplice legislația din România”, a spus Iacov.

Oficialul bancar a menționat ca patronul clubului Sportul Studențesc trebuia sa plateasca datoriile, pentru a evita situația în care se afla în prezent.

„Atât timp cât fiscul este îngaduitor fața de noi, ca sa gasim o soluție comuna pentru plata datoriile, așa și Sportul trebuia sa o faca. Proprietarul Sportului a lansat acuze la adresa mea, a lui Prunea și a lui Dumitru Costin (n.r. – președintele AFAN) ca formam o gașca comuna. Dânsul trebuie sa înțeleaga, la fel ca mulți alții, ca trebuie sa ne platim taxele”, a afirmat Iacov la prezentarea lotului echipei FC Național în vederea noului sezon competițional.

(Andrei Mazurchievici, [email protected])
Mediafax