Julio Iglesias, numit „Fiu Ilustru al Madridului”

Redacția / 14.02.2015, 07:00
Julio Iglesias, numit „Fiu Ilustru al Madridului”
Cântăreţul a fost numit vineri, 13 februarie 2015, “Fiu Ilustru al Madridului”, pentru “cariera sa artistică strălucită şi meritorie, recunoscută pe plan internaţional”, precum şi pentru “faptul că s-a născut la Madrid şi este spaniol universal”.

Julio Iglesias a fost numit Fiu Ilustru al oraşului Madrid, la propunerea Primăriei oraşului, pentru “cariera sa artistică strălucită şi meritorie, recunoscută pe plan internaţional”, precum şi pentru “faptul că s-a născut la Madrid şi este spaniol universal”.

Conform informaţiilor oferite de surse din municipalitate agenţiei de ştiri EFE, Comisia pentru Artă, Sport şi Turism a Primăriei Madridului va include pe ordinea de zi, vineri, 13 februarie, primul pas necesar acordării acestui titlu lui Julio Iglesias, urmând ca propunerea să fie aprobată în plen, pe 20 februarie.

Distincţia de Fiu Ilustru al Madridului se conferă, la propunerea Primăriei, persoanelor născute în capitala Spaniei şi nu numai, care “prin calităţile lor deosebite sau prin merite remarcabile şi datorită faptului că au adus onoare Madridului prin acţiunile lor, merită această prestigioasă recunoaştere”, se arată în Regulamentul municipal al Acordării Titlurilor Onorifice.

Madrilen universal

Ultima personalitate care a primit acest titlu este tenorul Plácido Domingo, în 2013. Julio Iglesias s-a născut la Madrid, pe 23 septembrie 1943 şi, la doar 24 de ani, a început să obţină o serie impresionantă de succese, primul dintre acestea fiind câştigarea trofeului Festivalului de la Benidorm (Spania), în 1968, cu compoziţia proprie “La vida sigue igual” (“Viaţă îşi urmează cursul”).

Un alt mare succes a fost piesa “Gwendolyne”, cu care a reprezentat Spania la Festivalul Eurovision din 1970, apoi “Un canto a Galicia” şi multe alte cântece care îl aduc în topul vânzărilor din Europa şi America Latină.

De-a lungul carierei, a cântat alături de voci de excepţie precum Barbra Streisand, Frank Sinatra, Ştevie Wonder, Diana Ross, Plácido Domingo, Sting şi Charles Aznavour, printre alţii.

A concertat în întreaga lume şi a reuşit să vândă în SUA, într-o singură săptămână, în 1984, peste un milion de exemplare ale primului său album în limba engleză, «1100 Bel Air Place».

În 1997, a primit Premiul Monaco pentru Muzică acordat celui mai bun cântăreţ latin şi este primul artist străin din istoria Chinei căruia i s-a conferit prestigiosul Golden Record Award, în În septembrie 1997, i s-a acordat una din cele mai importante distincţii din întreaga carieră, fiind primul artist latin care a primit Premiul Pied Piper, cea mai prestigioasa recunoaştere oferită de Asociată Nord-americană a Artelor.

Julio Iglesias a intrat de două ori în Cartea Recordurilor, în 1983 şi 2013: prima dată pentru că a fost artistul care a vândut cele mai multe albume în cele mai multe limbi, din istorie. În 2013, distincţia i s-a acordat pentru meritul de a fi artistul latin care a vândut cele mai multe albume din lume.