Jurnaliștii britanici: „Transfăgărășanul este minunat, Transalpina îți taie respirația”

Apropo.ro / 06.02.2014, 14:30
Jurnaliștii britanici:
Echipa unei publicații auto britanice a testat Transfăgărășanul și Transalpina pentru a se convinge dacă cei de la Top Gear au avut dreptate când au spus că sunt drumuri minunate.

Henry Catchpole și Dean Smith, redactor, respectiv fotograf la publicația auto Evo, au venit în România într-un Jaguar F-type V8S ca să vadă dacă șoseaua Transfăgărășan este într-adevăr „cel mai bun drum pentru condus din lume”, iar mărturia lor a rezultat într-un material video de aproximativ 15 minute.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Primul gând? „Cei de la Top Gear au spus că este cel mai bun drum din lume, noi nu suntem siguri că ar fi măcar cel mai bun drum din România„, spune Henry Catchpole la începutul videoclipului.

Totuși, după ce a străbătut Transfăgărășanul o zi întreagă, lui Henry i s-a părut că porțiunea de drum care duce spre munte „este una dintre cele mai frustrante bucăți de drum pe care a fost vreodată„, și asta din cauza traficului încărcat, a oamenilor care sunt peste tot și conduc cu viteză. „Este un drum minunat pentru condus atunci când e gol„.

Nu mă înțelegeți greșit„, a precizat însă Henry. „Transfăgărășanul e spectaculos. Felul în care își construiește calea în munți este o minune. Doar că prefer priveliștea și senzația părții mai sălbatice din sud, pe care am condus ca să ajungem aici. Mai cred și că Transfăgărășanul a devenit un fel de victimă a propriului succes. Se poate să fi fost aglomerat și înainte, dar cu siguranță de când Top Gear l-a proclamat și promovat drept cel mai bun drum pentru condus din lume, a devenit blocat de oameni care mișună peste tot, nerăbdători să ajungă în vârf. Când am fost acolo, până și ciobanii scriau pe Twitter despre cât de mare era aglomerația„.

Pe Transalpina, laudele redactorului au început să curgă. „Călătoria până aici a meritat. Aceasta este Transalpina și e absolut uluitoare. Este drumul pe care Nicolae Ceaușescu a vrut să-l depășească atunci când a construit Transfăgărășanul (…) A devenit drumul aflat la cea mai mare înălțime din România, titlu furat de la Transfăgărășan. Ai sentimentul minunat că te afli pe acoperișul lumii„.

Îmi pare rău, dar acesta este cel mai bun drum de condus din România” a fost concluzia lui Henry Catchpole. „Transfăgărășanul este absolut minunat, dar există ceva la Transalpina, poate sălbăticia, care o face și mai mult să îți taie răsuflarea. Este literalmente un drum care, odată văzut, nu poate fi uitat nicicând.