Kim Peek, omul care a memorat aproape 8.000 de cărți

Apropo.ro / 15.08.2013, 13:00
Kim Peek, omul care a memorat aproape 8.000 de cărți
Kim Peek mai este denumit și omul cu memoria de elefant sau omul enciclopedie. El este cel mai celebru autist.

Kim Peek este un geniu al calculelor calendaristice. A citit peste 9.000 de cărți și a memorat aproape 8.000 dintre ele.

Kim suferă de sindromul Asperger și a fost sursă de inspirație pentru regizorul filmului de Oscar „Rain Man”, în care Dustin Hoffman a interpretat rolul lui Raymond Babbitt.

A decedat în 2009, însă Kim a rămas o celebritate. Despre el se spunea că suferă de sindromul savantului, căci toate calculele sale matematice și calendaristice îi uimea pe mulți.

Când psihiatrul Benjamin Rush l-a întrebat câte secunde a trăit un om cu vârsta de 70 de ani, 17 zile și 12 ore, râspunsul corect a fost dat de Kim în doar un minut și jumătate: 2.210.500.800 secunde.

Cunoștea date, lucruri, personaje, locuri, adrese, numere, coduri poștale, etc din toate domeniile posibile. Cum iubea geografia știa toate conexiunile rutiere ale Americii și putea stabili rute cu repeziciune și corectitudine precum un sistem performant. Tatăl său povestea că de la vârsta de aproape 2 ani, Kim învăța de de rost cartea citită o singură dată de către părinții săi.

Nu degeaba i se spunea în glumă Kimputer (Kim și computer), căci înmagazina și stoca informații cu o rară ușurință.

Odată cu realizarea filmului după viața sa, Kim a căpătat o mai mare încredere în el și a început să aibă apariții publice, ba chiar să susțină campaniile de ajutorare a persoanelor cu dizabilități.

Kim Peek a avut la naștere un cap mai mare decât al altora. Creierul său, deși putea lucra la un nivel superior altora, avea lipsă o anumită parte a țesutului nervos ce unește cele două emisfere cerebrale.

Deși avea o memorie de elefant, Kim a obținut scorul de 87 de puncte la un test de inteligență.

O altă poveste la fel de interesantă este cea a lui Daniel Tammet, un autist cu o minte ageră care a bătut recordul european, în 2004, când a spus din memorie 22.514 cifre ale numărului PI în 5 ore și 9 minute.