Kosovo: scenarii postindependenta

Apropo.ro / 18.02.2008, 12:38
Kosovo: scenarii postindependenta
Proclamarea independentei Kosovo aduce in discutie posibilele scenarii care ar putea avea loc dupa desprinderea provinciei de Serbia.

Proclamarea independentei Kosovo aduce in discutie posibilele scenarii care ar putea avea loc dupa desprinderea provinciei de Serbia – in conditiile in care unii analisti afirma ca acest eveniment ar putea avea un "efect de domino" in intreaga Europa.

O prima problema o reprezinta situatia sarbilor de pe teritoriul Kosovo, care au anuntat saptamana trecuta ca isi vor forma propriul parlament in cooperare cu autoritatile de la Belgrad. Aproximativ 120.000 de sarbi au ramas in Kosovo dupa conflictul din 1998 – 1999 dintre armata sarba si separatistii albanezi. Mai mult de jumatate traiesc in enclave aflate sub protectia NATO, iar restul traiesc in nordul regiunii, in orasul Mitrovita.

Desi premierul kosovar Hashim Thaci a declarat ca minoritatile vor fi protejate dupa proclamarea independentei, multi analisti se tem de izbucnirea mai multor violente impotriva sarbilor.

O posibilitate scoasa in evidenta de analisti este plecarea in masa a sarbilor. Toti cei ramasi in provincie se tem de "o vanatoare impotriva sarbilor", si cei mai multi sunt hotarati sa plece in cazul in care nu vor primi protectie din partea trupelor ONU.