Kovesi: Iliescu nu va fi urmarit penal pentru mineriada

Apropo.ro / 07.12.2007, 13:21
Kovesi: Iliescu nu va fi urmarit penal pentru mineriada
Procurorul general al Romaniei a anuntat ca a infirmat solutia de punere sub urmarire penala a lui Ion Iliescu in dosarul mineriadei din 1990

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a anuntat, vineri, ca a infirmat solutia de punere sub urmarire penala a fostului presedinte Ion Iliescu in dosarul mineriadei din 1990.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa verifice activitatea intregii Sectii a Parchetelor Militare pe care generalul magistrat Dan Voinea a coordonat-o pana in urma cu doua luni.

Kovesi a afirmat ca a fost neplacut surprinsa sa constate problemele de procedura din dosarul mineriadei din iunie 1990 privindu-l pe Ion Iliescu, avand in vedere "experienta procurorului".

Procurorul general al Romaniei a sustinut ca, in afara de dosarul privind evenimentele din 13 iunie 1990, cu referire expresa la Ion Iliescu, celelalte dosare ale revolutiei si mineriadei au ramas in continuare in instrumentarea generalului Voinea.

Kovesi a sustinut ca Voinea era incompatibil sa solutioneze dosarul referitor la Ion Iliescu, avand in vedere ca el este acelasi procuror care a sesizat instanta cu privire la Mihai Chitac – fost ministru de Interne si a altor patru persoane, spunand ca dosarul comun a fost initial instrumentat de un alt procuror militar, iar generalul a pus rezolutie fata de acuzati. Concret, spune Kovesi, Voinea s-a imixtionat in activitatea altui procuror.

Â