La 101 ani fuma, bea bere și alerga la maraton (Video)

De: Dragos Tanase / 28.08.2012, 17:40
Buster Martin a uimit o întreagă planetă prin faptul că este extrem de activ și că nu respectă regulile pentru o viață "sănătoasă", în ciuda sfaturilor medicilor.

Începem prin a preciza că Buster Martin a decedat în aprilie 2012, la vârsta de 104 ani, însă stilul său de viață și modul în care a ignorat sfaturile unei societăți moderne pentru longevitate, încălcând toate regulile, merită povestit.

Născut în Franța în 1906, Buster Martin a fost trimis la un orfelinat la vârsta de 3 luni, după care a fost adoptat și crescut în Marea Britanie.

Aici și-a cunoscut soția, aici a lucrat timp de 90 de ani într-o piață (cu mici pauze, din cauza celui de-al doilea război mondial și alte mici impedimente) și aici a devenit tatăl a 17 copii.

Hai să zicem că nu ar fi mare lucru până acum, însă Martin, la 97 de ani, s-a pensionat de la job-ul său din piață, pentru că se plictisise, a stat câțiva ani pe bară, după care s-a reangajat la o firmă de instalații sanitare, ca spălător auto.

Acest refuz de a se opri din muncă, spun unii oameni, că ar fi un prim element determinant care i-a adăugat ani mulți la vârsta sa.

Martin Buster a devenit celebru printr-un interviu despre viața sa (în 2008, când a alergat la maratonul Londrei), de unde aflăm cu stupoare că acesta era un fumător înrăit, consumator de bere (ba chiar înlocuind aproape de tot apa cu berea), că nu consuma carne de pește, că nu bea ceai și că nu consuma produse pe bază de lapte.

Cei de la Cartea Recordurilor au încercat să îl înscrie, dar lipsa unui certificat de naștere a fost pragul peste care nu s-a putut trece (chiar dacă Martin a avut un pașaport expirat care să îi demonstreze vârsta reală).

Oare acest om a fost un fenomen extrem de rar sau oare tot ce știm noi că trebuie să facem pentru a trăi mult și bine este total eronat? Poate într-un viitor nu foarte îndepărtat vom afla răspunsuri la astfel de întrebări și poate vom apuca să concurăm și noi la vârste de peste 100 de ani în diverse maratoane (bineînțeles cu țigara în gură și cu berea în mână).