La bord cu copilul: 7 recomandări de călătorie pentru vacanţa de familie

Apropo.ro / 31.05.2018, 13:03
La bord cu copilul: 7 recomandări de călătorie pentru vacanţa de familie
Finalul de mai a adus anul acesta două oportunităţi de concediu datorită zilelor libere de Rusalii şi de 1 iunie. Fie că au ales weekendul prelungit 26 -28 mai, 1-4 iunie sau chiar întreaga săptămână 26 mai – 3 iunie, mai mulţi români au căutat destinaţii internaţionale, iar interesul lor a crescut pentru cele aflate în apropiere de teritoriul propriei ţări.

.Totodată, mai mult de un sfert au plănuit să fie însoţiţi în această minivacanţă, în timp ce majoritatea au ales să călătorească singuri. Echipa din spatele motorului gratuit de căutare a ofertelor de călătorie momondo.ro dezvăluie preferinţele de călătorie ale românilor pentru finalul de mai şi, în plus, propune o serie de recomandări care să încurajeze la a porni la drum alături de copii.
22% dintre români şi-au rezervat concediul alături de copii
Pentru concediul de la începutul verii, românii au în vedere mai degrabă opţiunea de a călători pe cont propriu, iar o parte sunt însoţiţi de o persoană adultă. Într-o proporţie mai mică, însă, cei care vor călători în această perioadă iau în calcul cel mult un copil pe durata concediului.

Ultima săptămână din mai este perioada în care mai mulţi români îşi fac bagajele pentru a se deconecta de rutină printr-o călătorie de unul singur. Aşa cum arată datele site-ului de călătorii momondo.ro, aproape jumătate (48%) au în plan un concediu singuri în perioada 26 mai – 3 iunie. Totodată, 22% au planificat o călătorie alături de cel puţin un copil. Conform datelor momondo.ro, mai mult de un sfert dintre români (26%) sunt însoţiţi de un alt adult la final de mai, iar dintre aceştia, 10% îşi iau copilul în concediu.

„Având în vedere faptul că există, în medie, 192 de locuri în avion, aproximativ 42 vor fi ocupate de călătorii tineri. Atunci când rezervi un zbor pentru copil, asigură-te că specifici vârsta lui corectă în căutări pentru că influenţează preţul final al biletului. Copiii cu vârsta sub 2 ani călătoresc gratuit şi fără un loc separat, ceea ce se aplică la majoritatea companiilor aeriene”,  a declarat Mircea Giurcă, reprezentantul momondo în România.

Cipru, Turcia, Grecia au înregistrat cea mai mare creştere în căutări 

Deşi marile capitale europene precum Paris, Roma, Barcelona nu şi-au pierdut din popularitate fiind în continuare în topul preferinţe, românii s-au orientat totodată către destinaţii alternative din Cipru, Turcia, Grecia. Astfel, conform căutărilor efectuate pe momondo.ro pentru perioada 26 mai – 3 iunie, destinaţia cu cea mai mare creştere, comparativ cu aceeaşi perioadă în 2017, este Paphos, oraşul sud-vestic al Ciprului. A doua destinaţie în trend pentru această perioadă este Kayseri, oraşul din regiunea Cappadocia, Turcia. Top 3 destinaţii cu cea mai mare creştere în căutările românilor este completat de Heraklion, capitala insulei Creta, Grecia.

Pregătirea călătoriei cu copilul – şapte recomandări esenţiale

1.       Rezervă cazarea înţelept
Hotelurile au multe avantaje (serviciu în cameră, mese incluse, bonă pentru copii), dar dacă închiriezi o casă de vacanţă sau un apartament în regim hotelier poţi să găteşti, un lucru folositor pentru tine şi copilul tău dacă aveţi un anumit tip de dietă. Fie că alegi să te cazezi la hotel sau în alt regim, alocă mai mult timp pentru rezervări. Poate că în trecut ai stat într-un anumit loc care ţi-a plăcut, dar gândeşte-te: ajungeai acolo după ce urcai un deal? Erau multe scări la intrare? Ceea ce pentru călătoria ta iniţială a fost paradis, poate fi diferit atunci când ai un cărucior cu tine.

2.   Orientează-te la cele mai bune zboruri şi locuri din avion

Zborurile de seară pot fi mai scumpe, dar dacă doreşti să îţi fie uşor, un copil care doarme este o fericire pentru toţi. Dacă faci escală şi trebuie să prinzi un zbor de legătură, fii sigur că ai destul timp la dispoziţie. Pentru a face călătoria cât mai uşoară, ca parte din vacanţă, alocă mai mult timp pentru relaxare, întinde-ţi picioarele, mergi la baie, mănâncă, joacă-te. În plus, conform datelor momondo.ro, ca să obţii cele mai bune oferte pentru zboruri rezervă biletele de avion cu 60 de zile înainte de data plecării.

Dacă stai pe locurile din spatele avionului vei avea mai puţini oameni în jur. De asemenea, ai bucătăria avionului şi toaleta aproape. Însă, în spatele avionului poate fi zgomot, iar, uneori, scaunele de aici nu se înclină de tot. Dacă stai la mijlocul avionului poţi să alegi locurile de lângă peretele de compartimentare spre următoarea clasă de deservire. Ai mai mult spaţiu pentru picioare şi pentru joacă şi, în unele cazuri, un bazinet (coş pentru copii). Însă va lipsi spaţiul de depozitare sub scaunul din faţa ta. Statul în faţă este similar cu statul în spate, doar că bucătăria este de obicei mai mică şi echipajul se va mişca destul de mult aici. Alt lucru esenţial de aflat, care depinde de vârsta copilului, este: la geam sau lângă culoar? Este mai bine să stea mai protejat sau să aibă mai mult spaţiu pentru mişcare?

3.       Informează-te despre locurile în care mergi

Multe aeroporturi permit să treci de serviciile de securitate cu mâncare pentru copil şi lapte în recipiente mai mari de 100 ml. Verifică înainte regulile aeroportului prin care urmează să călătoreşti.
Totodată, află dacă aeroportul sau compania de zbor oferă servicii de asistenţă. Nu toate oferă, dar multe te vor ajuta, de la urcarea în avion până când ajungi la destinaţie. Nu în ultimul rând, informează-te dacă are nevoie copilul tău de o viză, află care sunt vaccinurile necesare atât pentru el, cât şi pentru tine sau dacă trebuie să iei cu tine anumite medicamente.

4.       Împachetează esenţialul

Printre lucrurile necesare în călătoria cu cei mici se numără şerveţele, suzete, pamperşi, gustări, haine de schimb, pungi de plastic, căşti pentru urechi, jucării, baterii în plus sau încărcătoare. Totuşi, ia puţine bagaje, aminteşte-ţi că poţi cumpăra aproape orice la destinaţie. Poate că nu găseşti aceeaşi marcă, însă ai alternative.

Cărucior sau port-bebe? Depinde în principal de destinaţia voastră. Sunt acolo străzile line şi pavate sau sunt gropi / vei merge direct pe pământ? Gradul de umiditate va fi ridicat sau va fi frig? Cum este obişnuit copilul tău? Un cărucior uşor este o variantă. Cu el poţi călători peste tot şi poate fi dus până la poarta de îmbarcare. Totodată, îl poţi folosi drept pat temporar pentru somnul de după-amiază şi poate fi adaptat la diverse condiţii meteorologice, adăugând, la nevoie, o pătură în jur

5.       Asigură-te că ai destul timp la dispoziţie

Încearcă să minimizezi timpul petrecut la cozi atunci când eşti în aeroport. Cel mai uşor lucru pe care îl poţi face este check-in-ul online, apoi îţi rămâne să treci pe la ghişeul unde laşi bagajul de cală şi mai departe către punctul de securitate. Deşi îţi doreşti să stai cât mai puţin timp la cozi, totuşi nu vrei să fii pe fugă. Pleacă de acasă cu nişte ore în plus faţă de cele necesare.

6.       Obişnuiţi-vă cu ideea de a călători cu avionul

Asta poate să includă împachetarea bagajului şi chiar o călătorie până la aeroport. Aeroporturile sunt mari şi pline de forfotă, iar copilul tău poate să fie sensibil la asta din prima. Dacă îl obişnuieşti cu acest cadru sunt mai multe şanse să fie mai bine în timpul călătoriei.

Dacă copilul nu a mai zburat sau nu a călătorit prea mult, explică-i despre ce este vorba. Spune-i ce o să se întâmple şi când o să se întâmple, de exemplu când trebuie să-şi pună centura de siguranţă şi de ce. Majoritatea copiilor cred că zborul este distractiv, aşa că cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să îl încurajezi. Poţi chiar să faci un zbor scurt înainte, de exemplu într-un weekend, un zbor în interiorul ţării. Această experienţă îi va arăta cum este să zbori cu avionul şi îţi va permite să vezi ce reacţie şi nevoie are.

7. Păstrează-ţi calmul şi vezi partea bună a lucrurilor

Dacă ai senzaţia că al tău copil alege locul sau momentul cel mai prost ca să se transforme într-un personaj din altă dimensiune decât cea acceptată de tine, inspiră şi expiră profund. E o călătorie pentru amândoi, dar percepţia e diferită, cu momente în care veţi avea reacţii diverse. Oricum ar fi, sunteţi în vacanţă, o experienţă care va trece cât ai clipi, dar pe care vreţi să vi-o amintiţi cu plăcere.

 

Tags: