La mintea copiilor

Apropo.ro / 25.05.2008, 20:13
La mintea copiilor
Degeaba eşti mare vedetă, cînţi, dansezi, joci în filme ori seriale, cîştigi milioane de dolari, dacă nu scrii şi nişte cărţi. Şi care public este cel mai greu de cucerit? Cel format din indivizi care nu ştiu să-şi lege încă şireturile, merg la “grădi” şi abia dacă pot să citească. Iată cîteva celebrităţi care au devenit scriitori, de mare succes, de cărţi pentru copii.

Madonna
Cu “English Roses”, Madonna a intrat în istoria literaturii ca autoarea primei cărţi cabaliste pentru copii. Aceasta descrie aventurile unor şcolăriţe şi, chiar dacă i s-a reproşat că are prea mult text în raport cu ilustraţia, a vîndut mai mult de un milion de exemplare, fiind tradusă în 40 de limbi şi distribuită în peste 100 de ţări. Madonna nu s-a oprit însă aici, iar titlurile care au urmat, printre care “Merele domnului Peabody” sau “Lotsa de Casha”, s-au transformat în bestseller-uri internaţionale.

Katie Price
Anul trecut, bomba sexy Jordan a primit de la o celebră editură un avans de 300.000 de lire sterline pentru a semna o serie de cărticele, “Perfect Ponies”. Aventurile fetiţelor care îndrăgesc poneii s-au vîndut în 100.000 de exemplare, dar autoarea a fost criticată pentru limbajul folosit şi mai ales pentru zvonul că ea, de fapt, n-ar fi scris un singur rînd din acele povestioare. Fără să se lase descurajată, Katie Price lansează anul acesta o altă serie dedicată micilor cititori, “Sirenele şi piraţii”.


Geri Halliwell
A început să scrie pe cînd era însărcinată cu fiica ei, Bluebell Madonna, iar rezultatul se numeşte “Ugenia Lavender”, o poveste despre o fetiţă inteligentă, curajoasă, năzdrăvană, cu o grămadă de energie şi idei grozave. Spune Geri: “Să scriu despre fetiţa aceasta de 9 ani, eroina cărţii, a fost o aventură în sine”. Cîntăreaţa mărturiseşte că unul dintre personaje, prinţesa Posh Vatoria, e inspirat de fosta sa colegă de trupă, Victoria Beckham. Cartea a intrat în librăriile din Marea Britanie de puţin timp.

Snoop Dogg
Este renumit pentru consumul de droguri şi, în trecut, a fost interzis în Marea Britanie, dar acum rapperul a devenit băiat bun şi s-a apucat să dea lecţii de viaţă celor mici. Seria de cărţi pentru copii “Where’s the cheese” este ilustrată de un văr al artistului şi are ca personaj principal un şoarece, Lil Mouse, preocupat încontinuu să-şi caute de mîncare. Se lucrează deja la un serial de televiziune cu acelaşi titlu, naratoarea fiind nimeni alta decît fiica lui Snoop, Cori “Choc” Broadus.


Ricky Gervais
Creatorul serialelor “The Office” şi “Extras” a mai născocit ceva de succes: o familie de monştri jucăuşi ale căror aventuri sînt relatate cu mult umor în cărţile pentru copii “Flanimals”. Acestea s-au vîndut, numai în Marea Britanie, în peste 500.000 de exemplare, aşa că, firesc, creaturile imaginate de Gervais vor deveni în curînd şi personaje de desene animate.

Kylie Minogue
Problemele de sănătate pe care le-a avut acum cîtva timp i-au schimbat perspectiva asupra vieţii, aşa că artista australiană s-a apucat să-şi scrie memoriile într-o formulă mai roz. “Showgirl Princess” are o uşoară tentă autobiografică, iar personajul principal se numeşte, desigur, Kylie. Cartea, care se adresează fetiţelor peste şase ani, “micilor prinţese care vor să se distreze, visează să se îmbrace elegant şi să urce pe scenă”, a vîndut pînă acum zeci de mii de exemplare.