La schi în Coreea de Nord – VIDEO

Apropo.ro / 16.01.2014, 14:45
De la hotelul de lux, până la tunurile de zăpadă suedeze, stațiunea pare special construită la ordinele lui Kim Jong-un să uimească. Simon Cokerell, unul dintre primii turiști invitați să viziteze noua atracție nord-coreeană, a relatat experiența pe blogul companiei la care lucrează.

Coreea de Nord nu este o țară cu tradiție în sporturile de iarnă, câștigând doar două medalii, una de argint și una de bronz, în istoria participărilor la Jocurile Olimpice, iar construirea unei stațiuni montane luxoase în statul comunist, izolat, pare o idee fantastică. Și totuși, autoritățile nord-coreene se laudă cu un hotel „de șapte stele” și o stațiune care „este în centrul atenției globale”, la Masik, în provincia Kangwon.

Simon Cockerell, angajatul unei agenții de turism care este specializată în excursii către Coreea de Nord, a fost printre primii occidentali care au văzut noul motiv de mândrie al lui Kim Jong-un. „Am ajuns pe 12 ianuarie și am fost surprins să dau peste nimeni altul decât Dennis Rodman”, spune Cockerell, citat de CNN. „Le-am văzut apoi pe componentele grupului Moranbong Band, o formație nord-coreeană care face furori printre tineri. Fetele le copiază coafurile, băieții le urmăresc din alte motive. Din păcate însă, nu au rămas la barul hotelului, seara„, adaugă el.

Prețurile nu au fost încă stabilite, dar Cokerell estimează că accesul va costa în jur de 30 de euro pe zi, la care se adaugă 12 euro dacă turiștii închiriază echipament de schi. Hotelul, care are 120 de camere, în două clădiri, o piscină, baruri, mese de biliard, cafenele, karaoke, saună și saună uscată, este modern și confortabil. Stațiunea are 11 pârtii de schi, dintre două pentru începători, ghizi care vorbesc limba engleză, dar nu schiază și numeroși instructori pentru turiștii nord-coreeni. 

Deși stațiunea va atrage probabil și turiștii străini, aceasta este destinată în principal localnicilor, spune Cockerell. „Am fost uimit de numărul mare de schiori nord-coreeni, mai ales că până acum două săptămâni, în țară era o singură pârtie, într-un loc izolat și greu accesibil„, adaugă el.

Cei interesați să viziteze noua stațiune montană trebuie să facă parte dintr-un grup organizat, coordonat de o agenție de turism aprobată de guvern. „Așteptăm decizia autorităților de la Phenian și, în caz că va fi favorabilă, vom putea pregăti oferte pentru vacanțe la Masik, destinate turiștilor străini”, spune Simon Cockerell.

Mai multe fotografii din stațiune au fost publicate de către agenția oficială de presă KCNA, pe 31 decembrie, cu ocazia inaugurării stațiunii situate pe dealul Masik din provincia Kangwon, la o altitudine de 768 de metri. Acestea au generat noi controverse, după ce în ele pot fi observate tunuri de zăpadă Areco, între alte bunuri occidentale care nu ar trebui să se afle acolo, din cauza unui embargo impus asupra bunurilor de lux. Elveția a blocat în august o vânzare de instalații cu ajutorul cărora schiorii urcă pante, produse de către Bartholet Maschinenbau (BMF), în valoare de șapte milioane de franci (5,7 milioane de euro), refuzând ca firma să își dea concursul la „un proiect care servește prestigiului și propagandei regimului”.