LA TM E BASE-UL

Apropo.ro / 31.10.2005, 15:38
LA TM E BASE-UL
Timișoara este acolo unde Bega e mai curata decat Dambovița, strazile mai verzi, copacii mai deștepți, oamenii mai 'fruncea' și festivalurile mai bine organizate. Cel mai important festival de muzica electronica și urbana din Romania se numește TM


Timișoara este acolo unde Bega e mai curata decat Dambovița, strazile mai verzi, copacii mai deștepți, oamenii mai ‘fruncea’ și festivalurile mai bine organizate.

Cel mai important festival de muzica electronica și urbana din Romania se numește TM Base și tocmai s-a întamplat a 5-a ediție. A fost și de data asta un adevarat Urban Sound Culture care i-a purtat pe cunoscuți și cunoscatori în cele mai neauzite zone muzicale de la hip-hop și breakbeat la techno și drum and bass.

Nu gasiți așa ceva nici pe MTV, nici pe Radio DJ Nuștiucare, nici pe tarabe. E underground. Cei care vin acolo sunt în general high (educated), cei care organizeaza sunt low (budget), dar well (organized).

Și în plus se muncește din greu, cu platane, cu samplere, cu tobe, clape, surle și trambițe. Organizarea producției de sunete și imagini necesita neaparat 2-3 hale industriale desafectate, una pentru scena principala unde canta invitații de afara, una stil ‘debara’ pentru ai noștri și un loc generos și luminat pentru pichetul de vanzare al bauturilor chiar și alcoolice.

‘Clasa muncitoare’ ponteaza în fiecare an la vreo 2000 de ‘workeri’ și este formata din persoane care fac alergie la Blondy& Friends. Aici intra clubberi dedicați, punkiști neînțeleși, rockeri reciclați, electroclash-eri glamour-oși, rastamani și rastamane. Și, obligatoriu: rucsaci cat mai labarțați în care probabil se afla kit-ul de supraviețuire în caz de fugit de acasa (vodka-țigari-colgate-snickers-sac de dormit).

O premiera: anul acesta s-a fluierat la Rechenzentrum vs Schneider TM, mult prea experimentali pentru ora aia. O constanta: concertul Șuie Paparude, la fel de bine primit ca în fiecare an a reușit sa rupa ‘debaraua’. O revelație: Coups 2 Cross, ce pot face 4 maini dibace cu mințile a 1000 de oameni. Au mai fost acolo și ne-au facut praf: Technasia, cel mai bun DJ de tehno din Franța, o parte din Metalheadz (gașca lui Goldie) și ungurul Live Fine Cut Bodies.

Evident, nici un post de radio nu a difuzat vreodata macar o piesa din festivalul TM Base. Nici o problema, și-au facut ei postul lor de radio pe Internet care emite în perioada festivalului cateva ore pe zi seturi live mixate într-un pub cochet de DJ-ii prieteni.

Marius Dobre

Tags: