Lady Gaga

Apropo.ro / 10.08.2009, 00:00
Lady Gaga
Este tînără, bogată, celebră şi excentrică. Are origini italiene şi îi surclasează pe artiştii cu state vechi în topurile americane. Iar reperele sale artistice sînt nici mai mult nici mai puţin decît Madonna, Michael Jackson şi Queen. Un amalgam care ne surprinde de fiecare dată: Lady Gaga!

Pe 28 aprilie 2008, la doar o lună după ce a împlinit 22 de ani, Lady Gaga a intrat pe piaţă cu primul single ”Just Dance” – cel dintîi hit la nivel mondial, care i-a adus o nomi­nalizare la Grammy. În spatele aces­tui succes se ascunde o poveste demnă de a fi aşternută pe hîrtie şi o echipă creativă intitulată ”Haus of Gaga”, care îi promovează imaginea îndrăzneaţă în întreaga lume.

Stefani Joanne Angelina Germa­notta alias Lady Gaga s-a născut la New York, pe 28 martie 1986, a urmat o şcoală catolică privată (ale cărei eleve au fost celebrele surori Paris şi Nicky Hilton), la patru ani a învăţat să cînte după ureche, iar la 13 ani a compus prima baladă. Pe ansamblu, albumul său de debut ”The Fame” (2008) a prins bine la public, iar cele două piese ”Just Dance” şi ”Poker Face” (considerată succesul suprem al artistei) au spulberat toate topurile. Pentru acest album, a colaborat cu Akon, dar a semnat şi numeroase piese în calitate de compozitor.


Frumoasă, vulgară
şi bogată

În copilărie, Stefani Joanne obişnuia să interpreteze piesele unor artişti celebri precum Cyndi Lauper sau Michael Jackson şi a învăţat să cînte la pian. Precoce, la nici 17 ani, ea a devenit una dintre cele 20 de persoane din lume care au fost admise cu anticipaţie în cadrul ”Tisch School of the Arts”, la Universitatea din New York. Primele contracte serioase le-a avut în adolescenţă, cînd interpreta alături de formaţii locale. Tot în acea perioadă, a ales stilul muzical pop ca fiind definitoriu pentru cariera sa, cu influenţe dance, R&B şi rock’n’roll.

La scurt timp, şi-a ales numele de scenă, inspirată de hitul ”Radio Ga Ga” al formaţiei Queen. A schimbat două case de discuri, iar în 2008 a lansat albumul de debut ”The Fame”. Atunci şi-a conturat un stil muzical aparte, plin de culoare, un machiaj strident, un stil vestimentar futurist şi contro­versat, vulgar şi original, devenind un fashion icon.

O imagine…
platinată

Metacritic.com, site muzical de specialitate, a oferit materialului ”The Fame” 74 de puncte dintr-un total de 100, după ce albumul a făcut înconjurul lumii în poziţii fruntaşe, aici incluzînd şi topul american Billboard 200. ”The Fame” a primit discul de platină în Australia şi Noua Zeelandă. ”Poker Face” a devenit rapid un succes în ţări precum Australia, Canada, Finlanda, Suedia, unde a ocupat prima poziţie în clasamente şi i-a adus tinerei două discuri de platină. Oricînd, ea recunoaşte că muzica sa este influenţată de artişti precum David Bowie, Queen, Michael Jackson şi Madonna, iar designerul preferat este Donatella Versace, pentru că ”moda este foarte importantă” pentru ea. În 2009, a fost la un pas de a fi arestată de poliţiştii ruşi deoarece era îmbrăcată nepo­trivit pentru a umbla pe stradă.

Tot anul acesta, artista a lansat noi piese – ”Love Game”, ”Paparazzi” şi ”Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)”, despre cea din urmă Lady Gaga afirmînd că este cea mai sensibilă creaţie de pe întreg materialul discografic. ”Mă duce cu gîndul la o nouă relaţie, găsirea unui nou partener şi sfîrşitul vechii relaţii de iubire”, precizează ea. La premiile MTV de anul acesta, difuzate pe 13 septembrie, artista este nominalizată la nouă categorii, la egalitate cu Beyoncé. Iar cea mai recentă şi şocantă apariţie a sa a fost la o emisiune în Germania, îmbrăcată în… broscoi Kermit.

Face show în stilul…
Brâncuşi

– Este fan Brâncuşi şi recunoaşte că mare parte din apariţiile ei sînt inspirate din operele artistului
– Pe site-ul personal a recunoscut că este hermafrodită, iar o înre­gistrare din timpul unui concert con­firmă acest lucru
– A compus piese pentru Pussycat Dolls, Britney Spears şi Fergie
– Are doar 1,57 m şi trei tatuaje
– Stefani Joanne îşi croieşte mare parte din ţinutele de scenă, după idei proprii inspirate din stilul anilor ’80