Largirea UE favorizeaza investițiile în IT

Apropo.ro / 03.05.2004, 10:20
Largirea UE favorizeaza investițiile în IT
Extinderea Uniunii Europene va genera oportunitați semnificative pentru investițiile în tehnologie, considera firma de cercetare a pieței IDC, care estimeaza la cel puțin 10% creșterea cheltuielilor pentru tehnologia informației și

Extinderea Uniunii Europene va genera oportunitați semnificative pentru investițiile în tehnologie, considera firma de cercetare a pieței IDC, care estimeaza la cel puțin 10% creșterea cheltuielilor pentru tehnologia informației și comunicații (IT&C) din noile țari membre în perioada de dupa aderare.

Integrarea celor zece state va adauga 75 milioane de consumatori și aproximativ 500 miliarde de dolari la PIB-ul al Uniunii Europene.

„În ultimii ani, s-au înregistrat rate excepționale de creștere la cheltuielile din IT&C în noile state membre, datorita mai multor factori. Și, deși mai ramîn multe de realizat pe masura ce aceste țari încearca sa armonizeze economiile și infrastructura la cele din UE, aceasta evoluție prezinta oportunitați semnificative pentru furnizorii de IT&C, care pot naviga pe aceste piețe cu o înțelegere clara a necesitaților locale”, a apreciat Steven J. Frantzen, vicepreședinte al IDC pentru Europa Centrala, Orientul Mijlociu și Africa.

Comparativ cu restul țarilor UE, noii membri aloca fonduri mult mai mici pentru domeniul IT, atît pe cap de locuitor, cît și ca procent din PIB.

Totodata, cheltuielile sînt mai mult axate pe achiziții de infrastructura, cum ar fi echipamentele de rețea, PC-urile și serverele. O data cu sporirea ratei de penetrare a tehnologiei informației, piețele mai mature vor intra într-o noua faza de dezvoltare, unde software-ul și serviciile absorb o parte mai mare din cheltuieli, estimeaza IDC.

Oportunitați considerabile pot fi identificate în industriile verticale din noile state membre, precum industria manufacturiera, sectorul comunicațiilor și industria serviciilor financiare, potrivit analiștilor firmei.

„Deși exista în mod clar oportunitați în fiecare nou stat membru, va exista totodata o concurența însemnata pentru finanțare, mai ales din partea altor proiecte de infrastructura, precum transportul și agricultura. Acest lucru ar putea încetini ritmul schimbarii, unele țari putînd necesita 10-15 ani pentru a recupera terenul pierdut. Dar nu poate fi nici un dubiu ca oportunitațile semnificative vor exista atît timp cît aceste țari vor continua sa se transforme”, a mai apreciat Steven J. Frantzen.

Mediafax Business/ IT