Lazea: „Exista o panica in piata”

Apropo.ro / 26.01.2008, 14:11
Lazea:
Banca Nationala ar putea majora dobanda de politica monetara la urmatoarea intalnire a Consiliului de Administratie

Banca Nationala ar putea majora dobanda de politica monetara la urmatoarea intalnire a Consiliului de Administratie, programata pe 4 februarie, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"Exista o panica in piata, avem problema inflatiei si perspectivele inflationiste din periaoda urmatoare, dar si aspectul cursului de schimb. Pentru toate aceste motive, exista o mare probabilitate ca Banca Nationala sa majoreze dobanda de politica monetara la urmatoarea sedinta", a spus Lazea.

In prezent, dobanda de politica monetara este stabilita la 8%, ultima miscare a BNR fiind o majorare a acesteia cu jumatate de punct procentual, de la 7,5% la 8%. In acest moment, analistii din piata dau ca probabila o noua majorare a dobanzii cu jumatate de procent, la 8,5%, in sedinta de pe 4 februarie.

BNR si-a ratat anul trecut tinta de inflatie (4% plus sau minus un punct procentual), inflatia pe 2007 fiind de 6,57%. Pentru anul acesta, tinta de inflatie a bancii centrale este de 3,8%, plus sau minus un punct procentual.