Leapşa cu găleata! De ce îşi toarnă vedetele în cap apă cu gheaţă? (VIDEO)

De: Cătălina Matei / 19.08.2014, 11:32
Leapşa cu găleata! De ce îşi toarnă vedetele în cap apă cu gheaţă? (VIDEO)
Unii se dezbracă în scopuri caritabile, alţii se vopsesc în toate culorile. De la Harlem Shake şi până la isteria selfie-urilor, lumea celebrităţilor a fost luată cu asalt de o nouă metodă de a strânge fonduri în scopuri umanitare: ”ALS Ice Bucket” sau, pe româneşte, leapşa cu găleata!

De la gurul Facebook-ului Mark Zuckerbeg până la excentrica Lady Gaga şi Jennifer Lopez, tot mai multe vedete îşi toarnă apă cu gheaţă în cap. De bună voie şi nesilite de nimeni!

Noua ”distracţie” a debutat în Noua Zeelandă, în timpul unei campanii de donaţii pentru bolnavii de cancer. La scurt timp, „ALS Ice Bucket” a ajuns în SUA prin intermediul unei campanii umanitare de conştientizare pentru scleroza laterală amiotrofică, cunoscută sub numele de boala Lou Gehrig.

Este boala de care suferă fizicianul Stephen Hawking, cel care, în ciuda previziunilor sumbre ale medicilor, a ajuns la vârsta de 72 de ani şi este unul dintre cei mai respectaţi oameni de ştiinţă din întreaga lume.  

Revenind la ”leapşa cu găleata”, ce presupune noua metodă de a atrage atenţia? Ai nevoie – pe lângă curaj, de un strop de nebunie şi dorinţa de a ajuta – doar de o găleată de apă foarte rece, cu ceva cuburi de gheaţă, pe care să ţi-o torni în cap.

Apoi nominalizezi alte persoane care au la dispoziţie 24 de ore pentru a face acelaşi lucru şi să doneze o sumă de bani către o organizaţie de caritate.

Ce părea doar o simplă nebunie s-a transformat într-o adevărată ”epidemie” în masă după ce Mark Zuckerberg a acceptat provocarea de la nişte manageri de top.

Astfel, săptămâna trecută, directorul general al Facebook a publicat, pe profilul său de pe reţeaua de socializare, un videoclip în care îşi toarnă în cap o găleată cu apă cu gheaţă.

”După ce îmi torn găleata cu apă cu gheaţă în cap, le adresez provocarea altor trei oameni. Îi provoc pe Bill Gates, partenera mea de la Facebook şi fondatorul Netflix”, a spus Zuckerberg.

”E o cauză bună, accept provocarea, dar vreau s-o fac mai interesantă”, a fost răspunsul lui Gates.

Astfel, multimiliardarul de la Microsoft a acceptat provocarea lui Zuckerberg, iar filmuleţele celor doi au ajuns viral pe Internet. Mai ales că Bill Gates şi-a proiectat şi construit el însuşi o schelă de care era prinsă găleata cu apă.

Apoi a trecut la provocarea propriu-zisă. Gates i-a provocat mai departe pe Elon Musk (Tesla), Ryan Seacrest (prezentator TV) şi Chris Anderson (TED).

Între timp, tot mai multe vedete au preluat leapşa, unele dintre ele din proprie iniţiativă. Selena Gomez, Gwen Stefani, Chris Brown, Lady Gaga sau actorii din distribuţia serialului ”Anatomia lui Grey” şi-au turnat deja apă rece în cap, iar filmuleţe lor postate pe reţelele de socializare au înregistrat sute de mii de vizualizări.

Şi Simona Halep a intrat în acest joc, însă nu în totalitate. Astfel, românca care ocupă locul 2 WTA şi Petra Kvitova, locul 4 WTA, alături de Caroline Wozniacki, locul 11 WTA, i-au turnat apă rece pe cap directorului turneului de categorie Premier Connecticut Open de la New Haven, Anne Worcester, în cadrul campaniei umanitare “ALS Ice Bucket”.

Se pare că şi preşedintele SUA, Barack Obama, a primit o provocare de a se alătura acestei campanii. Dacă o acceptă, cu siguranţă filmuţelul respectiv ar doborî recordul de vizualizări pe YouTube.

Fundaţia care se ocupă de strângerea fondurilor pentru ALS (scleroza laterală amiotrofică) a declarat că fenomenul le-a adus milioane de dolari până acum. Astfel, de când a început nebunia ”lepşei” între celebrităţi, în conturile fundaţiei au ajuns până acum 15,6 milioane de dolari, faţă de doar 1,8 milioane cât s-au înregistrat anul trecut, în aceeaşi perioadă.

Dincolo de amploarea pe care a luat-o ”leapşa cu găleata”, oamenii obişnuiţi care vor să treacă prin aceeaşi experienţă ar trebui să fie extrem de atenţi în momentul în care vor să-şi toarne în cap o găleata cu apă rece.

Este şi cazul unei tinere din SUA care, alături de surioara ei, a fost rănită destul de grav după ce a fost lovită de recipientul plin cu apă, nu doar de conţinutul lui.

Aşa că… mare atenţie dacă vreţi să jucaţi “leapşa cu apă”!

 

Cătălina Matei