„Lectia de prim ajutor” a ajuns la 1,5 milioane de romani

De: Pandaru Alin Daniel / 22.12.2011, 11:45
Cu ocazia sarbatorilor de iarna, cei doi parteneri ai programului "Lectia de prim ajutor", ING Asigurari de Viata si SMURD, au pregatit o sectiune speciala pe site pentru a oferi sfaturi si rezolvari ale situatiilor de prim ajutor care pot aparea in aceasta perioada.

„Lectia de prim ajutor” este un program de preventie si educatie pentru salvarea de vieti care cuprinde emisiunea Lectia de prim ajutor difuzata pe Pro TV in perioada noiembrie 2011 – februarie 2012 si site-ul www.lectiadeprimajutor.ro.

De la lansarea programului, peste 1,5 milioane de romani au beneficiat de cele doua instrumente oferite de ING Asigurari de Viata in parteneriat cu SMURD pentru a afla cum trebuie sa procedeze corect in situatii care necesita primul ajutor.

In cadrul sectiunii www.lectiadeprimajutor.ro/sarbatorideiarna sunt prezentate situatii frecvente in aceasta perioada – arsuri cauzate de petarde, fracturi, degeraturi, hipotermie, consum excesiv de alimente si alcool – precum si solutiile acestora, sub forma unui ghid care include sfaturi ale medicilor SMURD.

Conform statisticilor SMURD, in luna decembrie se poate observa o crestere de aproximativ 20% a numarului cazurilor de urgenta inregistrate, generata strict de cazuistica specifica acestei perioade. In luna decembrie 2010 s-au inregistrat 13.009 cazuri de urgenta asistate de SMURD, comparativ cu luna septembrie 2010, de exemplu, cu 11.621 cazuri de urgenta.

SMURD functioneaza la capacitate maxima de sarbatori, deoarece, in aceasta perioada, numarul cazurilor care apeleaza la serviciile de urgenta si la unitatile de primiri urgente este mult mai mare. Este, deci, necesara o atentie deosebita pentru organizarea serviciului de acordare a asistentei medicale de urgenta, pentru evitarea eventualelor disfunctionalitati.

Cele mai dese cazuri intalnite in aceasta perioada sunt corelate cu anotimpul – vreme rece, zapada, gheata- sau sunt asociate consumului necontrolat de alimente. Apar, astfel, mult mai multe cazuri de luxatii, entorse sau fracturi cauzate de alunecarea pe gheata.

„Exodul” populatiei urbane catre zonele de agrement pentru petrecerea sarbatorilor de iarna provoaca, de asemenea, mai multe accidente rutiere usoare decat de obicei. Si,nu in ultimul rand, foarte multe cazuri apar in urma consumului exagerat sinecontrolat de alimente specifice acestei perioade. Toate acestea ridica in mod considerabil numarul apelurilor la care trebuie sa raspunda SMURD.

Emisiunea „Lectia de prim ajutor”
este produsa si difuzata de postul Pro TV si prezentata de Dana Rogoz (Pro TV) si Dragos Bucurenci (fondator Asociatia MaiMultVerde) in fiecare sambata, incepand cu ora 10.30.

Timp de 12 editii, cei doi prezentatori, impreuna cu medicul SMURD Simona Bratu, initiaza telespectatorii in secretele acordarii primului ajutor. In fiecare editie este prezentata o situatie de urgenta diferita, iar cei trei demonstreaza practic solutia acestei probleme.

Peste 1,5 milioane de romani au urmarit cele sase „Lectii de prim ajutor” difuzate pana acum la Pro TV. Urmatoarele sase editii vor fi difuzate incepand cu 14 ianuarie 2012.

Site-uwww.lectiadeprimajutor.ro a inregistrat peste 6.500 vizite din 9 noiembrie pana in prezent, in cele sase saptamani de campanie, din care 5.000 de vizitatori unici.

Peste 25.000 pagini au fost vizionate, iar timpul mediu petrecut pe site este de 4 minute. Site-ul ofera solutii la situatiile de urgenta cele mai frecvente, solutii care pot fi puse in practica in siguranta de catre persoane fara o pregatire medicala.

Aici sunt disponibile informatii despre cum recunoastem o urgenta medicala, cum putem oferi primul ajutor in cazul unei hemoragii, arsuri, intoxicatii, fracturi, cum sa efectuam corect manevra Heimlich, dar si informatii despre preventie si procedura de semnalare a unei situatii de urgenta la 112.

Informatiile sunt insotite de ilustratii grafice explicative
sau de filme. De asemenea, site-ul ofera si posibilitatea de a pune intrebari online si a primi raspunsuri de la medicii SMURD in 24 de ore. Pe Facebook programul si informatiile despre acesta sunt disponibile la https://www.facebook.com/lectiadeprimajutor, iar pe Twitter la http://twitter.com/#!/primajutor.