Lectură de vacanţă: Top 6 cărţi a căror acţiune se petrece la malul mării

Apropo.ro / 26.07.2018, 13:20
Lectură de vacanţă: Top 6 cărţi a căror acţiune se petrece la malul mării
De la Albert Camus până la autorii tineri, mulţi scriitori şi-au plasat poveştile la malul mării sau oceanului. Prin lupa literaturii, malul mării este văzut ca locul unde se petrec unele dintre cele mai interesante dintre ele, fie că este vorba despre o insulă mică, o plajă sau un hotel. În aceste romane, malul mării este spaţiul dintre ordine şi haos, dintre oraş şi natură sălbatică, identitate şi pierderea acesteia.

Iată un top al celor mai bune romane care îl duc pe cititor la malul mării sau oceanului.

Trezirea, Kate Chopin

Romanul o are în centru pe Edna Pontellier, soţie şi mamă, dar înainte de toate o femeie cu un spirit liber, neîmblânzit, care nu se regăseşte defel în modul de viaţă victorian, atât de plin de constrângeri şi interdicţii. Rebelă până în măduva oaselor, ea nu pricepe în ruptul capului de ce întreaga existenţă a femeilor trebuie să graviteze în jurul copiilor şi al bărbatului.

Nopţi în Rodanthe, Nicholas Sparks

Nopţi în Rodanthe este o poveste sensibilă despre speranţa şi bucurie, despre sacrificiu şi iertare, reamintind că dragostea e posibilă la orice vârstă, oricând şi mai ales atunci când ne aşteptam mai puţin. Pentru Adrienne Willis, de 45 de ani, viaţa se sfârseşte şi reîncepe deopotrivă. După o căsătorie ratată, ea va avea şansa de a-şi găsi adevăratul suflet pereche, într-un oraşel din Carolina de Nord, Rodanthe.

Dublă identitate, S.K. Tremayne

La un an după ce una din fetele lor gemene, Lydia, a murit într-un accident, părinţii lor, Angus şi Sarah Moorcraft, se mută pe o insuliţă din Scoţia, pe care Angus a moştenit-o de la bunica lui. Acolo cuplul speră să-şi pună ordine în viaţă după tragicul accident. Şi totuşi, după ce la puţin timp Kirstie, geamăna rămasă, susţine că s-a comis o greşeală şi că ea este, de fapt, Lydia, viaţa cuplului mai primeşte o lovitură. Aşadar, mister! Cine a murit cu adevărat în accident?

Căutătorii de scoici, Rosamunde Pilcher

La şaizeci şi patru de ani, Penelope Keeling are în urma ei o viaţă bogată şi agitată. Acum,viata ei pare să fi intrat pe un făgaş mai liniştit, până când află că unul dintre lucrurile la care ea ţine cel mai mult tabloul Căutătorii de scoici, pictat de tatăl ei valorează o mică avere… Romanul a fost ecranizat, filmul de televiziune fiind distins cu premiul Emmy.

O vară în Long Island, Ann Brashares

Ray şi Sasha împart un dormitor, se învârt în aceleaşi cercuri de prieteni, au aceleaşi surori, dar nu s-au întâlnit niciodată. Cândva, tatăl lui Sasha şi mama lui Ray au fost căsătoriţi şi au avut trei fiice. Dar căsnicia lor s-a destrămat. Acum există două familii noi cu doi copii noi, Sasha şi Ray, iar în timpul lunilor de vară, ei împart pe rând o casă de pe plajă. Ajunşi deja la vârsta adolescenţei, Ray şi Sasha sunt tot mai curioşi unul în privinţa celuilalt. Când se întâlnesc într-un final, se anunţă o vară plină de romantism şi secrete… şi o tragedie care le va destrăma sau vindeca familiile pentru totdeauna.

În căutarea lui Cezanne, Peter Mayle

Andre Kelly, angajat al unei reviste celebrei , primeşte sarcina de a realiza un reportaj despre personalităţile care duc o viaţă de poveste pe Coasta de Azur. Într-o zi, în timp ce încearcă să găsească cel mai bun unghi pentru fotografiile lui, Kelly observă cum unul dintre servitorii de încredere ai familiei Denoyer strecoară pe furiş, într-o dubiţă, tabloul de Cézanne al angajatorilor săi. Năucit, Andre porneşte o investigaţie pe cont propriu. În căutarea lui Cézanne le oferă cititorilor ocazia de a-l însoţi pe fotograf în căutarea tabloului furat, în timp ce savurează deliciile culinare pe care Franţa le oferă cu atâta generozitate.