Legea lui Dragomir a fost promulgata

Apropo.ro / 09.01.2008, 09:55
Legea lui Dragomir a fost promulgata
Basescu a semnat decretul de promulgare a Legii privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de promulgare a Legii privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive.

Proiectul de lege privind prevenirea si combaterea violentelor la competitiile sportive, initiat de presedintele LPF Dumitru Dragomir, deputat PRM, a fost aprobat in luna decembrie de Camera Deputatilor.

Conform legii, cea mai mare amenda, cuprinsa intre 1000 si 3000 lei sau prestarea a 150 – 300 ore activitati in folosul comunitatii, precum si interzicerea accesului la competitiile si jocurile sportive de genul celor la care a savarsit fapta, se aplica spectatorilor care patrund pe suprafata de joc. De asemenea, speculantii vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1000 si 3000 lei, iar biletele gasite asupra lor se vor confisca.

In cazul organizatorilor de evenimente sportive, amenzile pot ajunge la 50000 lei, precum si la suspendarea pentru o perioada de 6 luni, pentru nerespectarea unor obligatii cum ar fi interzicerea vanzarii, distribuirii sau consumului de bauturi alcoolice in arenele sportive, sa interzica afisarea in arena sportiva a simbolurilor, sloganelor ori textelor cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si la violenta, indiferent pe ce suport ar fi inscriptionate.

De asemenea organizatorii evenimentelor sportive nu trebuie sa permita accesul in stadion persoanelor aflate in vadita stare de ebrietate, care au asupra lor bauturi alcoolice, arme sau munitii de orice fel, ori faclii, torte, petarde. In cazul desfasurarii unor jocuri sportive cu grad ridicat de risc, legea impune prezenta pe stadion a prefectului ori a unui reprezentant al acestuia, precum si a unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa judecatoria in a carei circumscriptie se afla arena sportiva.

Liderii suporterilor diferitelor echipe de fotbal au criticat prevederile legii considerandu-le aberante si au anuntat chiar ca ii vor cere sefului statului sa nu o promulge. De asemenea, liderii galeriilor echipelor de fotbal din Romania incepusera si o campanie de strangere de semnaturi pentru a contesta la Curtea Constitutionala legea privind prevenirea si combaterea violentei in sport, actiune care insa nu s-a concretizat.